Water op Ameland geschikt voor kuren

Geplaatst op: 02 juni 2015 - Categorie: Alles & Algemeen

Water van Ameland

NES - Op Ameland is thermalwater gevonden, water dat ontspringt uit een bron die warmer is dan 30°. Het water is geschikt voor kuren en een weldadige spa. Het komt uit een bron die op 800 meter diepte onder de bodem bij het voormalige subtropische zwembad Aqua Plaza zit. Het water kan worden aangeduid als Heilwasser en vanwege zijn zoutgehalte als Sole.

Harry en Harry
Ondernemer Harry Hutting, de vroegere eigenaar van het subtropische zwembad waarvan de twee koepels nog overeind staan, had het al willen gebruiken voor een kuuroord. Hutting hield het zwembad niet overeind en het plan kwam in de la te liggen. Maar niet in het vergeetboek, want hotelondernemer Harry Westers haalde het weer naar boven. Westers van WestCord Hotels is al jaren bezig om zijn plan voor een wellness en spa resort gerealiseerd te krijgen. Essentieel zijn de bouw van hotelunits om de onderneming rendabel te maken.

Ameland zit op goud
In 1996 ontdekten geologen het water. Toenmalige burgemeester Roel Cazemier wist het meteen: “Ameland op goud.” We zijn twintig jaar verder en nu lijkt er schot in de zaak te komen. Westers heeft een concreet plan, dat hij al diverse keren op het eiland presenteerde met een maquette.
Het water zit in het poreuze zandsteen van het 'Zand van Brussel'. Dat is dezelfde aardlaag waar Bad Nieuwschans haar Fontana Wellness en Kuurresort op gebouwd heeft.

Warm en rijk mineralen
Nergens in Nederland is het thermalwater zouter en warmer (36 graden Celsius) dan in de bodem van Ameland. Onderzoek van de Rijks Geologische Dienst in Haarlem heeft dat aangetoond.
Het thermalwater van Ameland is rijk aan mineralen en zal een heilzame werking op de huid van de mens hebben, als het gebruikt gaat worden in een spa. Ameland zou er de erkenning ‘Bad’ mee kunnen krijgen, net als Nieuweschans.

Internationaal in de belangstelling
Harry Hutting had een gezondheidscentrum van de grond willen krijgen. Hij zei destijds: "Juist door de kwaliteit van het thermalwater kan Ameland internationaal in de belangstelling komen." Harry Westers heeft het stokje van hem overgenomen.

Relevante dossiers: Ondernemend Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?