Cao-akkoord bij veerdienst Wagenborg

UTRECHT – De acties bij Wagenborg, dat de veerdienst verzorgt naar Ameland en Schiermonnikoog, lijken ten einde. De vakbonden hebben met de directie een akkoord bereikt over een nieuwe, driejarige cao. Dat Schrijft CNV Vakmensen in een verklaring.

"We hebben een goed gesprek gehad. De directie is duidelijk geschrokken van de onvrede onder de werknemers en de vastberaden manier waarop ze actie hebben gevoerd", reageren onderhandelaars Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen en Minke Jansma van FNV na afloop. "Alle verslechteringen worden teruggedraaid. En de mensen krijgen een fatsoenlijke loonsverhoging."

Vertrouwen herstellen

Het resultaat is een akkoord over een driejarige cao, van 1 januari 2015 tot 1 januari 2018. Zijlstra: "Zo'n lange periode geeft rust en ruimte voor een goed gesprek tussen directie en werknemers. De directie realiseert zich dat dat nodig is om het vertrouwen te herstellen. Dat gesprek met de werknemers komt er, is ons toegezegd. Zonodig kunnen wij daar als vakbonden een positieve bijdrage aan leveren."

Loonsverhoging

In de driejarige cao krijgen de werknemers elk jaar per 1 januari een loonsverhoging. Dit jaar gaat het om een eenmalige uitkering van 1.000 euro. Volgend jaar gaan de lonen 1,5 procent omhoog en in het derde jaar volgt Wagenborg de algemene loonindex. 

Leden

De vakbonden leggen het akkoord binnenkort voor aan de leden. Daarmee komt een einde aan de acties, die op 15 mei op Ameland begonnen. "Dat is goed nieuws, maar het blijft natuurlijk jammer dat er een actietraject voor nodig is om dit voor elkaar te krijgen", vinden Zijlstra en Jansma.

Wagenborg

De cao geldt voor ongeveer 80 werknemers bij Wagenborg Passagiersdiensten. Het bedrijf verzorgt de veerdienst naar Ameland en Schiermonnikoog.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *