Wat valt er te doen op Ameland?

LEEUWARDEN – Mogelijk kies je er dit jaar voor om als inwoner van Ameland vakantie te vieren op je eigen eiland. Hartstikke leuk natuurlijk en eigenlijk ook nog best goedkoop, je kunt in principe immers gewoon in je eigen woning blijven slapen. Bovendien hoef je ook niet een auto te huren, wat wel het geval is als je op vakantie gaat met het vliegtuig. Woon je niet op Ameland maar ga je er juist heen op vakantie? Goedkoop een auto huren kan dan wel nodig zijn, al kun je het eiland bijvoorbeeld ook op de fiets verkennen. Mogelijk prefereer je toch het huren van een auto via autohuur Amsterdam vanwege je bagage. Nadat je dit gedaan hebt kun je plannen gaan maken voor je vakantie, waarbij je de onderstaande uitjes zeker niet mag vergeten.

Dorpjes

Ameland bestaat voor een groot deel uit natuur en strand. Toch vind je op het eiland ook een paar leuke dorpjes. Hier zou je bijvoorbeeld terecht kunnen voor een kopje koffie of een borreltje, maar je vindt er ook supermarkten waar je boodschapjes kunt doen voor je vakantie. Nes is het grootste dorp van het eiland, dit ligt in het midden van Ameland. Nes is bovendien de plek waar de veerboot aankomt. Het is een dorp wat er echt oer-Hollands uitziet, hartstikke leuk dus! Daarnaast is Hollum ook zeker een aanrader. Dit dorp ligt juist helemaal in het westen van Ameland en staat bekend om allerlei monumentale huizen. Je zult in Hollum goed kunnen zien hoe het eiland er vroeger uitzag.

Stranden

Alle Waddeneilanden staan natuurlijk bekend om de stranden, wat ook bij Ameland zeker het geval is. Het heeft namelijk beeldschone stranden die lekker breed zijn. Bovendien is het er meestal net iets beter weer dan op het Nederlandse vasteland. Het is dan ook zeker een aanrader om in de zomer de veerboot naar Ameland te pakken met je huurauto. Het zal dan heerlijk vertoeven zijn op de prachtige stranden. Je vindt deze stranden trouwens eigenlijk overal op Ameland, zowel in het noorden als in het westen en oosten. In totaal vind je op het eiland bovendien vier strandpaviljoens. Daartussen is het ook heerlijk rustig, dus je zult hier alle ruimte en plek hebben om te genieten van het lekkere weer.

Korren

Net zoals op Vlieland is het ook op Ameland mogelijk om deel te nemen aan een zogeheten korexcursie. Dit is een manier van vissen waarbij gebruik wordt gemaakt van een groot visnet. Met behulp van dit hulpmiddel kun je allerlei soorten schaaldieren en visjes vangen. Het leuke hiervan is dat het korren gewoon op het strand gebeurt. Je hoeft de zee dus helemaal niet op als je mee wilt gaan doen met zo’n excursie. Wel zal het van belang zijn om flink wat mensen op te trommelen. Het visnet dat gebruikt wordt voor deze manier van vissen is namelijk veel te groot om te hanteren in je eentje of met je partner.

Vuurtoren

Ameland heeft diverse bekende bezienswaardigheden, waar de vuurtoren zeker een goed voorbeeld van is. Dit markante bouwwerk staat op loopafstand van Hollum, dus helemaal in het westen van het eiland. De vuurtoren is gemaakt van gietijzer en is al hartstikke oud, de verlichting werd namelijk voor het eerst ontstoken op 10 mei 1881. Ondertussen gebruikt de kustwacht de Amelandse vuurtoren niet meer, maar alsnog schijnt het licht elke avond over het Waddeneiland. Het is bovendien mogelijk om de vuurtoren van binnen te bekijken, al zul je dan wel een flinke klim moeten maken. De tocht naar de top bestaat namelijk uit maar liefst 236 treden.

Partnerbijdrage

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *