Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Wat moet je doen als je een zeehond op het strand vindt?

Eergisteren werd de eerste zeehondenpup, genaamd Laurie, binnengebracht in het zeehondenziekenhuis in het Werelderfgoedcentrum (WEC) in Lauwersoog. De pup had de primeur in het nieuwe zeehondenziekenhuis, dat eerder in Pieterburen stond. Laurie, die aanspoelde op Vlieland, werd als snel gevolgd door de volgende pup, genaamd Pieter, die een dag later in de problemen kwam in de Eemshaven. Strandgangers bleven, ondanks waarschuwingsborden niet uit de buurt van pup Laurie, waardoor de moederzeehond mogelijk niet terug durfde te komen voor haar pup.
Zeehond gevonden? Houd afstand!
Je loopt over het strand en ziet plotseling zo’n schattige zeehond liggen. De verleiding om er dan naartoe te gaan is misschien groot, maar het is ontzettend belangrijk om afstand te houden. Niet alleen omdat zeehonden scherpe tanden in hun bek hebben, waarmee ze je flink kunnen verwonden. Maar omdat je het dier er stress mee bezorgt en bij pups de zeehondenmoeder ervan weerhoudt om terug te keren naar haar pup, met alle gevolgen van dien.
Niet elke zeehond heeft hulp nodig
Een zeehond die alleen op het strand ligt, is niet altijd in de problemen. Het kan een zeehond zijn die alleen even moet uitrusten en die weer op eigen kracht vertrekt zodra hij weer bijgekomen is. En ook een zeehondenpup kan alleen op het strand liggen omdat de moederzeehond zelf aan het eten is. Neem contact op met de zeehondenwachters zodat zij kunnen beoordelen of de zeehond op een goede en veilige plek ligt en maatregelen kunnen nemen om publiek op afstand te houden.
Zeehond op het strand? Dit moet je doen
Als je een zeehond aantreft op het strand is het belangrijk dat je dus minstens 30 meter afstand houdt van het dier. Probeer de zeehond niet het water in te jagen, want misschien moet het dier juist uitrusten of is het een pup die op de moeder wacht.
Zorg ervoor dat ook andere mensen op afstand blijven. De zeehond krijgt anders erg veel stress.
Heb je een hond mee houdt deze dan aangelijnd en zorg ervoor dat andere hondenbezitters hun honden ook aangelijnd houden.
Neem contact op met de zeehondenwachters via +31 (0)595- 526 526
De zeehondenwachters zorgen ervoor dat de zeehond veilig terecht komt. Dat kan betekenen dat de zeehond op eigen houtje weer de zee in gaat, of verplaatst moet worden naar een rustigere locatie om bij te komen of mee moet naar het zeehondenziekenhuis om aan te sterken of behandeld te worden.
Kijken hoe het nu gaat met Laurie en Pieter? Dan kan via een live video van het zeehondencentrum!