Wapen van Ameland 200 jaar

BALLUM – Het wapen van Ameland is jarig, het is 200 jaar geworden. Het wapen is vastgesteld bij Koninklijk Besluit op 20 februari 1816 en werd op 25 maart 1818 door de Hoge Raad van Adel bevestigd.

Het wapen van Ameland kent een aantal karakteristieken. De officiële omschrijving is als volgt:

'Schild in de lengte doorgesneden, de rechterhelft van goud, beladen met drie zwarte balken van de rechterboven- naar de linkerbenedenhoek nederdalende, de linkerhelft van lazuur, beladen met een wassende maand van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon.’

Het wapen wordt als heerlijksheidswapen gevoerd sinds het einde van de 16e eeuw. De oorsprong van het wapen is niet bekend. Volgens een overlevering zouden de schuinbalken de balken voorstellen die de Amelanders op Terschelling hebben geroofd om er een galg van te maken. Hierop slaat ook het volgende rijmpje:

De Amelander schalken,

Hebben gestolen 3 balken,

Des avonds in de maneschijn,

Daarom zal dit hun wapen zijn.

⇒ lees hier ook over Vlag en wapen van Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *