Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Wanneer bel je 112?
LEEUWARDEN – Het alarmnummer 112 kent bijna iedereen. Jaarlijks ontvangt het alarmnummer 4,5 miljoen oproepen. Maar weet jij wanneer je 112 moet bellen? En wat er gebeurt als je 112 belt?
Wanneer bel je 112?
Je belt 112 als er spoedeisende hulp nodig is. Bijvoorbeeld bij een brand, als iemand een hartaanval krijgt of als je getuige bent van een ongeval met gewonden. Je belt ook als je getuige bent van een misdrijf omdat de politie de verdachten – op heterdaad – kan aanhouden.
Sander, 112-centralist meldkamer
“Dankzij meldingen die bij 112 binnenkomen, kunnen hulpverleners mensen zo snel mogelijk helpen,” vertelt 112-centralist Sander. “Dankzij een 112-melding heeft de politie onlangs twee verdachten van een overval kunnen aanhouden. De mannen hadden in een winkelcentrum een jongen met een mes bedreigd en zijn mobiel en portemonnee gestolen. Toen er mensen voorbij liepen, sloegen de verdachten op de vlucht. Gelukkig vroeg de jongen direct om hulp en belden omstanders 112. De verdachten zijn een aantal straten verderop aangehouden. Zij hadden de telefoon en het geld nog op zak.” Ook bij bijvoorbeeld een brand of bij een medische noodsituatie zoals een hartstilstand, is snel ingrijpen van levensbelang.
Wat gebeurt er als je 112 belt?
Als je met een vast telefoon belt, krijg je direct een centralist van de meldkamer aan de lijn. Oproepen via een mobiele telefoon komen binnen in de landelijke centrale in Driebergen. Zij verbinden je door met de centralist bij de meldkamer in jouw regio. Die vraagt je wat er aan de hand is en waar de hulp nodig is. Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen is het belangrijk dat je probeert rustig te blijven en de vragen zo duidelijk mogelijk beantwoordt. Als je denkt dat je een ambulance nodig hebt, wordt je doorgeschakeld met de centralist van de meldkamer ambulancezorg. De centralisten van de meldkamer hebben direct contact met de hulpverleners op straat en sturen hen naar de juiste locatie.
Wat als ik 112 niet kan bereiken?
Het alarmnummer 112 is in principe altijd te bereiken. Toch kan het gebeuren dat je 112 tijdelijk niet kunt bereiken. Als er een netwerkstoring is bij je telecomprovider bijvoorbeeld, of bij een stroomstoring in jouw regio.
- Kun je 112 met een vaste telefoon niet bereiken? Probeer het dan met je mobiele telefoon.
- Kun je 112 niet bereiken met een mobiele telefoon, probeer het dan met een vaste telefoon.
- Lukt het niet bij een medische noodsituatie? Bel dan je huisarts of de huisartsenpost. Sla het nummer van je huisarts en de huisartsenpost op in je telefoon.
- Blijf bij het slachtoffer en vraag altijd aan buren en omstanders om te helpen en te bellen.
Bel altijd 112 als je denkt dat elke seconde telt. Want door met 112 te bellen, kan je levens redden.
Geen spoed, wel politie? Bel 0900-8844.
Geen spoed, wel brandweer? Bel de brandweer bij jou in de buurt. Voor Ameland is dat 088 – 22 99 666 van www.brandweerfryslan.nl
Geen spoed, wel medische hulp? Bel je huisarts of de huisartsenpost (buiten kantoortijden).