Walvisopvang nog geen plekje

HARDERWIJK – Stichting SOS Dolfijn en Landgoed Hoenderdaell hebben het verkenningstraject voor de mogelijkheid van huisvesting van de stichting in de kop van Noord-Holland op het landgoed stopgezet. Ondanks dat diverse fondsen en de eigenaren van de locatie het project een warm hart toedragen is het niet gelukt om voldoende financiële steun te realiseren voor de bouw van een nieuw walvisopvangcentrum op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna.

SOS Dolfijn, een natuur- en noodhulporganisatie voor walvisachtigen in de Noordzee, betreurt de uitkomst en gaat onderzoeken waar elders in het land mogelijkheden liggen voor hervatting van de opvangactiviteiten van de stichting.

Geen opvang, wel hulp 

SOS Dolfijn heeft al langer niet de beschikking over een opvanglocatie, nadat het in 2017 de voormalige locatie in Harderwijk moest verlaten. Daardoor kan aan zieke, aangespoelde bruinvissen en dolfijnen tijdelijk geen opvang worden geboden. Het rescueteam staat wel onveranderd klaar voor walvisachtigen in nood. Zo konden eerder deze maand nog twee, op de Waddeneilanden aangespoelde bruinvissen, weer terug naar zee worden geholpen.

Zonder opvangmogelijkheden is de stichting soms ook genoodzaakt om zieke dieren die aanspoelen te laten inslapen.

Verkenningstraject

In oktober vorig jaar kondigde SOS Dolfijn aan dat het een verkenningstraject was gestart met de eigenaren van Landgoed Hoenderdaell voor huisvesting op het landgoed. Omdat er op die locatie weinig faciliteiten aanwezig zijn voor de complexe walvisopvang, was de bouw van een compleet nieuw centrum nodig.

Ondanks de vele positieve stappen die de partijen hebben gemaakt, heeft de organisatie van SOS Dolfijn de conclusie moeten trekken dat de volledige benodigde financiering niet voor de einddatum, 1 april 2019, van het verkenningstraject gehaald gaat worden. SOS Dolfijn gaat nu onderzoeken waar elders in het land mogelijkheden liggen voor huisvesting.

De noodhulpverlening en educatieve activiteiten van de stichting zullen onveranderd door gaan.

De 4 gouden regels van SOS Dolfijn 

Voor het verstrekken van eerste hulp bij gestrande bruinvissen & dolfijnen

1. Blaasgat

Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!

2. Rust

Een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.

3. Koelen

Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm, zeker in de zomer. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn. 

4. Hulp!

Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06-65098576

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *