Wagenborg claimt schade bij RWS

LEEUWARDEN – Wagenborg Passagiersdiensten claimt de schade, die de Fostaborg heeft opgelopen na de gronding op 1 april, bij Rijkswaterstaat. De rijksdienst is te laat geweest met het verleggen van de boeien en dat duidt de rederij Rijkwaterstaat euvel. Wat de kosten van reparatie precies zijn is nog niet bekend. De Fostaborg is in ieder geval tot en met 28 april uit de vaart, laat directeur Ger van Langen weten.

Vorige week liep de Fostaborg vast bij boeinummers VA9-VA9a, iets ten noorden van bochtafsnijding. De snelboot liep daarbij averij op. Rijkswaterstaat Noord-Nederland onderzocht meteen hoe het kon dat het schip op die plaats een verhoging in de Waddenzee op de route tegenkwam. Volgens de betonning hoorde daar een geul te liggen. De Waddenzee is een dynamisch gebied, waar geulen zich in no time kunen verleggen. Rijkswaterstaat is de instantie die daarop toeziet.

Volgens Christiaan Kooistra van RWS NN is de geul, waar de veerdienst gebruik van maakt, sneller naar het oosten 'gelopen' dan de betonning is meegeschoven. RWS paste daarop de betonning meteen aan, maar het kwaad met de Fostaborg was toen al geschied. RWS controleerde voor de zekerheid nog een aantal andere betonningsposities. Die liggen goed, zegt Kooistra. Dat WPD de kosten wil verhalen? "Daar vinden wij niets van." De woordvoerder zegt ook: "Het is onze verantwoordelijkheid om de geul op diepte te houden en veilig. We vinden het dan ook erg vervelend dat er een gronding is geweest met schade binnen de vaargeul."

Wagenborg verwacht dat de Fostaborg rond 1 mei weer in de vaart kan worden genomen. De komende periode wordt de watertaxi ingezet als sneldienst. Hierdoor is de beschikbaarheid van de watertaxi en de capaciteit van de sneldienst beperkt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *