Waddenvogels: nieuwe club drie eilanden

HOLLUM – De drie agrarische natuurverenigingen (anv’s) op de Friese Waddeneilanden stemmen hun werk, het beheer van weidevogels en ganzen, op elkaar af. Daarom richtten ze een nieuwe vereniging op onder de naam Waddenvogels. "Daarmee zijn we klaar voor de toekomst," zegt voorzitter van de nieuwe vereniging Piet IJnsen.

IJnsen is recreatieboer in Hollum op Ameland. Donderdag tekenden hij en zijn collega’s Gerard Cupido, melkveehouder in Lies op Terschelling en veehouder Johan Hagen van Schiermonnikoog het samenwerkingsverband. ,,Door de werkzaamheden te bundelen kunnen we beter een vuist maken in de richting van het ministerie, de provincie en Faunabeheer’’, zegt de Amelander.

De drie onderliggende anv’s blijven bestaan. De nieuwe koepelvereniging voor de drie eilanden doet de gebiedscoördinatie voor het vogelbeheer vanaf nu gezamenlijk. De verhouding met BoerenNatuur blijft zoals die is, zegt voorzitter IJnsen. ,,Die koepelorganisatie richt zich samen met de andere zusterorganisaties in Nederland op overheid en politiek.’’

De nieuwe voorzitter verwacht dat er vanaf nu efficiënter kan worden gewerkt. Dat is ook de eis die staatsecretaris Henk Bleker en het IPO gezamenlijk hebben vastgelegd. Het derde punt waarom de samenwerking nodig is, is de vergroening van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, legt IJnsen uit. ,,Door de rol en positie van de anv’s te versterken kunnen we beter inspelen op de financiële middelen die uit Brussel komen.’’

De samenwerking is voor IJnsen ook in het belang van een goede aanpak van het ganzenbeheer op de eilanden. ,,Ook op dat terrein staan er veranderingen op stapel waarvoor we samen sterker staan.’’ De samenwerking betekent voor hem een prima bundeling van leden en hectares. Ameland heeft 95 leden en 1400 hectare, Terschelling 45 leden en 700 hectare en Schiermonnikoog 7 leden en 360 hectare.

>>> lees hier meer over de vogelstand op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *