Waddensymposium zoekt waddenbewoners

HARLINGEN – Zet koers naar jubileumsymposium ‘Wijs met de Waddenzee’

De Waddenvereniging en de Waddenacademie zijn op zoek naar enthousiaste en betrokken bewoners uit de gemeenten die grenzen aan de Waddenzee. De twee organisaties nodigen deze bewoners van harte uit deel te nemen aan het symposium ‘Wijs met de Waddenzee’ om daar samen met wetenschappers, bestuurders en leden van de Waddenvereniging na te denken over de toekomst van het waddengebied. Het symposium vindt plaats op 16 en 17 oktober in Harlingen, Holwerd en andere plaatsen in Noordwest Fryslân.

Aanleiding voor het symposium is de vijftigste verjaardag van de Waddenvereniging op 17 oktober. Deelnemers maken tijdens het tweedaagse evenement een letterlijke en figuurlijke reis door het waddengebied. Je kijkt daarbij terug op vijftig jaar Waddenvereniging en de ontwikkelingen in het gebied en vooruit naar de toekomst. Je denkt daarbij na over een nieuwe fase, waarin de bewoners uit het gebied en lokale ondernemers meer betrokken zijn bij het behoud en de verbetering van het Werelderfgoed. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging en zelf waddenbewoner: “We hebben zelf ideeën, maar willen nu juist ook van deelnemers horen welke kansen zij in het waddengebied zien liggen. Deze vormen samen een waddenkompas, een agenda voor de toekomst van het waddengebied die richting geeft voor alle partijen in het gebied.”

Een programma vol cultuur en natuur

Het programma van het symposium is een mix van wetenschap en beleving en zit vol cultuur en natuur. Op vrijdag maak je in Harlingen kennis met onder andere schrijver Kester Freriks, ecoloog Peter Herman, historisch geograaf Meindert Schroor en filosoof en WNF-directeur Johan van den Gronden. Daarna gaat de reis naar Holwerd, waar de bewoners thuis in het speciaal opgezette Hotel Holwerd de deelnemers ontvangen. Op zaterdag is Noordwest Fryslân het toneel van het symposium. Onder andere een ontmoeting met de bewoners van Oude Bildtzijl, het inademen van de zilte zeelucht in Noorderleech en een duik in het Werelderfgoed met Andrée van Es van de Nationale UNESCO Commissie staan op het programma. 

De Waddenvereniging en de Waddenacademie zijn op zoek naar bewoners die hun stem willen laten horen en samen op reis de kansen van het toekomstige waddengebied willen ontdekken. Deze reis begint vrijdag 16 oktober om 12.00 uur in Harlingen en is zaterdag om 17.00 uur afgelopen. Deelname is geheel kosteloos. Aanmelden voor het symposium kan tot 5 oktober via de website van de Waddenacademie. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.waddenacademie.nl/symposium of www.waddenvereniging.nl/jubileum/symposium

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *