Waddenvereniging viert verjaardag

HARLINGEN – Vandaag, 17 oktober, is het precies vijftig jaar geleden dat in Harlingen de Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee werd opgericht. De Waddenvereniging viert dit samen met 200 bewoners uit het waddengebied, wetenschappers, bestuurders en leden die deelnemen aan het jubileumsymposium ‘Wijs met de Waddenzee’. Dit symposium wordt georganiseerd samen met de Waddenacademie en vindt vandaag en morgen plaats in Harlingen, Holwerd en andere locaties langs de waddenkust in Noordwest Fryslân.

De Waddenvereniging wil de viering van het vijftigjarig jubileum aangrijpen om vooruit te kijken op de toekomst met wadliefhebbers uit het hele land en bewoners in het gebied. De eerste stappen worden gezet tijdens het jubileumsymposium. Dit staat in het teken van een tweedaagse reis door het waddengebied waarbij de vereniging optrekt met bewoners uit het waddengebied, wetenschappers, bestuurders en leden. Samen wordt er gezocht naar ‘een gezamenlijke koers die de rust, ruimte en dynamische natuur van het gebied versterkt’, zoals directeur van de Waddenvereniging Arjan Berkhuysen sprak tijdens de opening van het symposium. In het programma komen daarom niet alleen de natuurwaarden van het waddengebied aan bod, maar ook onderwerpen zoals de economische veranderingen, ontwikkelingen in dorpen, landbouw en toerisme.

In 1965 nam de 16-jarige Kees Wevers het initiatief tot de oprichting van de Waddenvereniging, nadat hij kennis nam van de plannen voor inpoldering van het wad tussen het vaste land en Ameland. De inpoldering werd voorkomen en inmiddels is de Waddenzee uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Berkhuysen: “De waarde van de rust, ruimte en natuur van het gebied is erkend en het is duidelijk dat de regionale economie daar belang bij heeft. De tijd is rijp dat bewoners, lokale ondernemers en natuurbeschermers nauwer samenwerken om het gebied te behouden en te ontwikkelen”. De Waddenvereniging wil daarom bewoners sterker op het kompas hebben bij haar inzet voor het gebied.

Bron: Waddenvereniging

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *