Waddenheli even op Ameland

BALLUM – De nieuwe Waddenheli die het ziekenvervoer van de Waddeneilanden verzorgt was vandaag op Ameland. Brandweer, ambulancepersoneel, politie en de burgemeester konden een kijkje nemen bij de gele helikopter en kregen uitleg van de piloot, navigator en dienstdoende verpleegkundige. De Waddenheli doet er vanaf vliegveld Ballum tien minuten over naar het Medisch Centrum in Leeuwarden.

De Waddenheli is een Airbus H145 van de ANWB, die het patiëntenvervoer uitvoert in opdracht van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân. Vliegbasis Leeuwarden is de thuisbasis voor de Waddenheli.

De regeling van het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden per helikopter was de laatste jaren een met vele hobbels. In 2014 kondigde Defensie aan te gaan stoppen met het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar de wal. De RAV Fryslân stond klaar om halverwege 2015 de klus over te nemen, maar de aanbesteding mislukte. Een nieuwe aanbesteding werd door de ANWB binnengehaald. Voor de komende vijf jaar is het patiëntenvervoer per lucht in handen van de ANWB.

De nieuwe Waddenheli vervoert vanaf 16 november alleen overdag patiënten. Vanaf februari 2017 ook ’s nachts. Een tweede helikopter die als back-up gaat dienen staat op Vliegbasis Leeuwarden. Afgelopen weken hebben piloten en verpleegkundigen trainingsvluchten gemaakt en zijn ambuchauffeurs opgeleid als navigator.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *