Waddencampus Ameland

BALLUM – Deze week lopen er studenten op Ameland rond die bij verschillende mensen aankloppen voor een interview. Het gaat om een project van studenten uit Wageningen in het kader van Waddencampus Ameland.

Werkatelier

Waddencampus moet een leeromgeving voor studenten en docenten en een ontmoetingsplaats, een werkatelier en een broedplaats voor innovatie worden, een kenniswerkplaats voor praktijkgericht en toegepast onderzoek. Vanuit de Universiteit van Wageningen is er een project gestart naar het onderzoeken van de kansen en mogelijkheden tot het realiseren van een Waddencampus voor Ameland.

Het is de bedoeling om het op te zetten met eilanders, voor de eilanders en voor de gehele (Nederlandse) waddenregio. De Waddencampus Ameland zal in het teken staan van verduurzaming van toerisme, landbouw, energie en leefbaarheid. Dit vormt de basis om nieuwe markten aan te boren, de werkgelegenheid op het eiland te verbreden en de samenwerking tussen ondernemers en kennisinstellingen te verbeteren.

Wageningen

De studenten vormen een  projectgroep bestaande uit zeven Master studenten, allen met een andere achtergrond. Tijdens de dagen op Ameland en het verdere onderzoek focussen zij zich op de dwarsverbanden tussen toerisme, wonen, leefbaarheid en natuur op het eiland. Om de informatie te verzamelen spraken ze met vertegenwoordigers van de Amelanders uit diverse hoeken van de samenleving, ondermeer met Cinto Prosperi van de VVV, IJsbrand Smit van Dorpsbelang Hollum, Theo Pijpers van de Horecavereniging en Jeanet de Jong van Persbureau Ameland.

Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân

Op 1 april 2014 tekende het Amelander college met Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân en een aantal onderwijsinstellingen een intentieverklaring voor de ontwikkeling van de Waddencampus. In de opstartfase van dit project worden een aantal etalageprojecten uitgevoerd. Eén van deze projecten is het ontwikkelen van een duurzaamheidsagenda.

Studenten van de Universiteit Wageningen werken aan dit project om een duurzaamheidsagenda voor Ameland te ontwikkelen. Het gaat hierbij vooral om duurzaamheid in de bredere context. Denk aan duurzaam toerisme, duurzaam wonen en leven op het eiland en duurzame voedselproductie en biodiversiteit. Voor dit project gaan de studenten interviews afnemen bij een aantal stakeholders op Ameland.

Contactpersonen binnen de gemeente Ameland voor Waddencampus zijn Sjon de Haan en Jan Jaap Werkman.

lees hier over het allereerste project van Waddencampus

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *