Waarom kennis over Cybersecurity op jonge leeftijd essentieel is

– IM – Cybersecurity is de laatste jaren belangrijker dan ooit, zowel voor bedrijven als voor consumenten. Steeds vaker komen er nieuwsberichten online waarbij bedrijven gevaar lopen of gegevens van consumenten zijn gelekt. Het is daarom, ongeacht je leeftijd, belangrijk om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws met betrekking tot Cybersecurity. 

Hier zetten we een aantal redenen op een rij waarom kennis over Cybersecurity zo belangrijk is, welke maatregelen je kunt nemen om veiliger over het internet kunt surfen en hoe je op de hoogte kunt blijven van het laatste nieuws met betrekking tot online veiligheid. 

Waarom is kennis zo belangrijk

Er zijn verschillende redenen waarom kennis over Cybersecurity zo belangrijk is én waarom dit de laatste jaren alleen maar belangrijker gaat worden. Hier gaan we in op een aantal van deze redenen. 

Meer jongeren op het internet

Een belangrijke reden dat veiligheid online steeds belangrijker wordt, is het feit dat dagelijks bijna 96% van de jongeren online is. Hierdoor worden zij dus ook dagelijks blootgesteld aan de gevaren van het surfen op het internet. Daarnaast heeft maar dan 97% van de jongeren een account bij een of meerdere sociale netwerken, waardoor zij dus online ook enorm zichtbaar zijn. 

Dit brengt als gevolg met zich mee dat steeds meer jongeren er ook voor kiezen om online gegevens over zichzelf te delen. Denk daarbij aan woonplaats, hobby’s, vakantiebestemmingen, werkervaring en zelfs telefoonnummers en e-mailadressen. Hoewel dit in veel gevallen goed van pas kan komen, kunnen hackers er ook de verkeerde dingen mee doen. Al deze informatie is voor hen een belangrijke bron, bijvoorbeeld om je wachtwoorden te achterhalen. 

Steeds meer online gevaren

De gevaren van online worden steeds groter, mede doordat hackers ook steeds verfijnder te werk gaan. Waar een phishing e-mail of bericht voorheen vrij snel herkend kon worden, is dit vandaag de dag een stuk moeilijker. De e-mails zijn persoonlijker, bevatten meer details en worden in perfect Nederlands geschreven. 

Een gevaar wat hier de laatste jaren bij is gekomen, is het gebruik van Artificial Intelligence. In de meest recente gevallen wordt dit ingezet om mensen op te lichten, bijvoorbeeld door stemmen na te bootsen waarin een zoon of dochter vraagt om financiële ondersteuning. Hierdoor wordt er geld overgemaakt naar een rekening, worden er gegevens gedeeld of worden er zelfs foto’s en video’s beschikbaar gesteld. 

Gevolgen worden steeds groter

Doordat ons dagelijks leven zich vrijwel alleen maar online afspeelt, worden de gevolgen ook steeds groter. Een verkeerde foto of video op het internet is zeer moeilijk te verwijderen, zelfs als je enorm veel moeite doet. Een kleine fout, een gehackte computer of een video die wordt gedeeld met de verkeerde persoon kan daarom ook verregaande gevolgen hebben. 

Maatregelen om veilig te surfen 

Wil je veilig over het internet surfen, dan kun je verschillende maatregelen nemen. Een van de belangrijkste maatregelen is het installeren van een VPN. Hiermee kun je anoniem over het internet surfen, wordt je locatie verborgen en worden je gegevens gecodeerd. Hierdoor kunnen ze niet onderschept worden door hackers en loop je al een stuk minder risico. Met een NordVPN kortingscode kun je jezelf op een relatief goedkope manier tegen allerlei online gevaren beschermen. 

Daarnaast is het ook te adviseren om regelmatig je wachtwoorden te veranderen, wat ondersteund kan worden door een Password Manager. Niet alleen kun je met een ‘master-wachtwoord’ al je andere wachtwoorden opslaan, maar kan deze vaak ook nieuwe wachtwoorden genereren. Doordat deze volledig willekeurig zijn, is het voor hackers vrijwel niet te achterhalen wat jouw wachtwoord is. 

Op het gebied van wachtwoord is het ook te adviseren om niet voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Doe je dit namelijk wel, dan kan één wachtwoord dat geraden wordt er direct toe leiden dat hackers toegang hebben tot alle andere accounts. Dit kan verregaande gevolgen hebben. 

Vraagt je telefoon, tablet, computer of ander apparaat om een update, dan adviseren we om deze zo snel mogelijk door te voeren. Doe je dit namelijk niet, dan is er sprake van een veiligheidslek op je apparaat. Dit kan door hackers gebruikt worden om toegang te krijgen tot dit en nog vele andere apparaten. Doe dit dus regelmatig en klik de update niet direct weg. 

Blijf op de hoogte

Om ervoor te zorgen dat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws omtrent Cybersecurity, is het daarnaast ook aan te raden om regelmatig het nieuws in de gaten te houden. Denk daarbij aan artikelen op het internet, maar ook de nieuwste manieren om jezelf tegen de online gevaren te beschermen. 

En heb je een aantal goede maatregelen gevonden, vergeet dan ook zeker niet om deze met je omgeving te delen. Want ondanks dat je zelf enorm goed beschermd bent, een goede vriend of familielid die dat niet is kan voor jou ook een gevaar vormen. 

Kortom, Cybersecurity is belangrijker dan ooit, mede door de ontwikkelingen van de laatste jaren. Download en installeer daarom een VPN, update je apparaten regelmatig en varieer met de wachtwoorden die je gebruikt. Op die manier kun je jezelf beter beschermen tegen de meest recente online gevaren. 

 

– Ingezonden Mededeling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *