Veilig varen staat voorop

NES – In de brief die Richard Veltman aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat stuurde in navolging van de brief die directeur van Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) Ger van Langen een paar dagen eerder op de post had gedaan, wordt de kwestie veel te breed getrokken. Dat zegt Ger van Langen in reactie op de brief op poten van Veltman. "Er is geen goede vaargeul!" Dát is het euvel en daar heeft Wagenborg mee te maken en de andere schepen ook. En ze hebben te maken met het Beheerplan Waddenzee.

Een onafhankelijk onderzoek komt met een aantal conclusies en die kan Van Langen niet naast zich neerleggen. Als er iets gebeurt en het blijkt dat WPD zich niets van de conclusies heeft aangetrokken dan heeft de rederij geen poot om op te staan. Dat wil Van Langen voor zijn door wél enkele maatregelen te nemen. Wagenborg spreekt de overheid aan vanwege veiligheid.

Enkelvoudig gebruik van de vaargeul, wat Van Langen aan het ministerie voorstelt, betekent niet dat de vaargeul voor andere schepen verboden is. "Als wij niet in de geul varen dan kunnen ook andere schepen van het vaarwater gebruik maken. Wij eisen niks, wij stellen alleen voor." De staatsecretaris reageert voor 23 juni. Tot die tijd vaart Wagenborg de gewone dienstregeling. 

"Wij willen een veilige afwikkeling van het vervoer", zegt Van Langen. Een ongeluk zoals laatst bij Terschelling wil hij koste wat kost voorkomen. Van Langen doelt op het ongeluk met dodelijke slachtoffers door een botsing tussen de snelboot en een watertaxi in oktober vorig jaar. Hij ergert zich aan de woorden van Veltman, die ook namens reders Kiewied en Bunicich spreekt. Die woorden zitten vol emotie. "Het wordt zo opgeklopt, terwijl het gaat om de veiligheid van passagiers en bemaning!"

"Het gaat hier niet om Wagenborg", stelt Van Langen, "het gaat om een onveilige situatie."

Wagenborg heeft geen contact gehad met Veltman, Kiewied of Bunicich. "Ze kunnen mij ook bellen!"

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *