Renovatie autobrug veerinrichting Holwert vanaf 20 juni 2023

LEEUWARDEN – De autobrug in Holwert wordt voorlopig niet gerepareerd. Met een kraan kan de brug omhoog of omlaag gedaan worden. Op deze manier kunnen voertuigen van en aan boord komen. Hierdoor blijft Ameland goed bereikbaar.

De renovatie van de autobrug van de veerinrichting Holwerd stond al op het programma van Rijkswaterstaat. In de nacht van 20 juni 2023 begint de aannemer met het vernieuwen van de complete elektrische installatie en alle bewegende onderdelen, waaronder de brug zelf.

Tijdelijke installatie

Tijdens de renovatie wordt een tijdelijke installatie aangelegd waardoor voertuigen, op dezelfde wijze als nu, van en aan boord van de veerdienst kunnen komen. Alleen dan met speciaal materiaal dat geschikt is voor een grote renovatie zoals deze.

Geen overlast

Reizigers zullen in principe geen last hebben van de werkzaamheden. In de nacht van 20 op 21 juni 2023 wordt de oude brug vervangen door een nieuwe. De andere werkzaamheden duren dan nog ongeveer een week. Daarna wordt alles getest en kan de brug normaal werken tijdens de zomer.

In september 2023 worden dan nog de laatste aanpassingen gedaan en is de brug weer helemaal klaar voor de komende jaren.

Ad hoc versus grondige voorbereiding

In week 22 – de laatste dagen van mei en de eerste dagen van juni – zijn we iedere nacht aan het werk geweest het probleem te verhelpen en te testen. Maar oud en nieuw materiaal bleken hier niet goed met elkaar te communiceren. Dat geldt zowel voor zowel de hardware als de software.

Onderhoudswerk

Daardoor wordt nu gekozen om te wachten op het goed voorbereidde onderhoudswerk dat eind juni 2023 gepland is. Daarbij is voorzien in een goed werkende autobrug, zodat Ameland vanaf de veerinstallatie Holwert goed bereikbaar is voor personen- en goederenvervoer.

Pinksterweekend

De problemen met de autobrug ontstonden aan het einde van het pinksterweekend. De lierkabel liep van de trommel af en blokkeerde daardoor een goede werking van de autobrug. Voetgangers konden wel van boord, maar automobilisten konden niet van de veerboot af in Holwert. Velen van hen hebben uiteindelijk moeten overnachten op Ameland.

Bon Rijkswaterstaat

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *