Vuurwerkbril: zet hem op

LEEUWARDEN – De jaarwisseling betekent feestelijk het nieuwe jaar inluiden met oliebollen en vuurwerk. Uit onderzoek van een landelijke opticienketen onder ruim 1000 Nederlandse jongeren tussen de 10 en 18 jaar, blijkt dat tieners weleens risico’s nemen als het gaat om vuurwerk. De meesten (61%) dragen bijvoorbeeld geen vuurwerkbril wanneer ze naar vuurwerk kijken, terwijl kijken bijna net zo gevaarlijk is als het zelf afsteken daarvan. Opvallend is dat jongeren uit Friesland zich wel van de risico’s bewust lijken, maar geen actie ondernemen; 47 procent vindt het dragen van een vuurwerkbril verstandig, maar doet het zelf niet. 

Bij het kijken naar vuurwerk staat de meerderheid van alle ondervraagden er het liefst met zijn neus bovenop. Ondanks het advies om bij consumentenvuurwerk een minimale afstand van tien meter te bewaren, neemt ruim de helft van de Nederlandse tieners (57%) een afstand van vijf meter of minder. Zo’n vier op de tien jongeren (38%) denkt hierbij niet bewust na over de mogelijke gevolgen, terwijl deze niet gering zijn en ook te voorkomen. Een vuurwerkbril verkleint de kans op oogletsel aanzienlijk, maar dan moet hij wel gedragen worden. Een op de vijf jongeren geeft aan in het bezit te zijn van een vuurwerkbril, maar hem niet op te zetten. Edith Mulder (directeur, het Oogfonds) pleit voor het dragen van de bril: ‘De afgelopen negen jaar zagen oogartsen meer dan tweeduizend mensen met oogletsel door vuurwerk. Negenhonderd ogen liepen blijvende schade op. Ruim 150 ogen werden blind en 69 ogen raakten dusdanig beschadigd dat ze operatief verwijderd moesten worden. Wat opvalt, is dat bijna de helft van de slachtoffers wordt geraakt door vuurwerk dat iemand anders afstak. Door een vuurwerkbril te dragen – ook als je alleen naar vuurwerk kijkt – kun je oogletsel voorkomen.’ 

Vuurwerkbril


Invloed favoriete persoonlijkheid 


De voornaamste reden die door Friese jongeren wordt gebruikt om geen vuurwerkbril te dragen is ‘omdat niemand dat doet’ (41%). Een op de drie ondervraagden geeft aan de bril wel op te zetten als hun favoriete persoonlijkheid op bijvoorbeeld YouTube dit doet. Opvallend is dat zij meer invloed hebben dan mensen uit hun directe omgeving; als een vriend(in) een vuurwerkbril draagt, dan zou slechts 24 procent dit voorbeeld volgen.

Vuurwerkbril net zo vanzelfsprekend als autogordel

Ondanks dat de meerderheid van de Friese tieners (64%) geen vuurwerkbril draagt tijdens oud en nieuw, zien ze er wel het belang van in. 64 procent vindt zelfs dat het dragen van een vuurwerkbril voor iedereen verplicht moet worden. Idealiter zou het dragen van een vuurwerkbril volgens de meesten (83%) net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het dragen van een autogordel.  

Voor iets meer dan een tientje is een vuurwerkbril aan te schaffen → bestel hem hier

of klik op de foto

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *