Broodfonds Ameland

BALLUM – Vanavond, donderdag 14 december, wordt er door Johan Kiewiet een presentatie verzorgd om 20:00 uur in de Wijde Blijk op camping Roosdunen over een nog op te richten broodfonds. Een broodfonds is een fonds voor ondernemers en zzp’ers dat ziekte en arbeidsongeschiktheid dekt op basis van schenkingen voor en door Amelanders. In vergelijking met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een reguliere verzekeringsmaatschappij is dit wel betaalbaar en wordt er niet moeilijk gedaan over uitkeringen omdat we dat zelf regelen. Dat mag je niet missen.

Hoe werkt het broodfonds

Broodfondsen zijn gebaseerd op vertrouwen. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening.

Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Vrijwel alle zieke ondernemers zijn binnen twee jaar weer aan het werk, daarom duren deze schenkingen maximaal twee jaar. Er is ook een eigen risico: de eerste maand na ziekmelding is voor eigen rekening.

In ieder broodfonds bestaan verschillende inkomens naast elkaar. Deelnemers kiezen hun schenkingsniveau en zetten elke maand het bedrag opzij dat bij dat inkomen hoort. Wie een hoog schenkingsniveau kiest, schenkt hogere bedragen dan iemand die voor een laag schenkingsniveau kiest. De voorwaarden zijn voor iedere deelnemer gelijk. De schenking moet passen bij het maandinkomen dat iemand heeft.

In een broodfonds neem je samen de besluiten. Deelnemers besturen hun eigen broodfonds en hebben direct invloed op het beleid. Dat werkt nu al goed voor duizenden zelfstandigen in heel Nederland.

OPA

De presentatie over het broodfonds is een onderdeel van het OPA-platform, Ondernemers Platform Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *