Vuurwerk plastic vrij

LEIDEN – Plots is alle vuurwerk plastic vrij; door twee activisten. Met of zonder coronacrisis: met of zonder verbod op de verkoop: dit jaar was licht en zwaar (cat.1 & 2) vuurwerk goeddeels plastic vrij geweest als gevolg van het ‘Knalplastic Convenant’ dat afgelopen februari door de voltallige retail en de marktleiders onder de groothandels werd ondertekend.

 

Operatie Knetterbal Samenwerking

De Zwerfinator (Dirk Groot) startte ‘Operatie Knetterbal’, de Plastic Soup Surfer wilde de verkopende partijen voor de rechter hebben. Dat wilde de retail niet afwachten en haalde het plastic uit de schappen: nog voor de kerst. Daardoor was het gevaar van een rechtszaak geweken. De Plastic Soup Surfer stelde een convenant op met het bedrijfsleven dat alle plastic uit vuurwerk faseert. Dit convenant is nu onderdeel van een ‘amendement’ bij de Europese Green Deal. Over dit amendement zal in het nieuwe jaar gestemd worden in Brussel.

60 duizend foto’s

De Zwerfinator was al een jaar eerder begonnen met Operatie Knetterbal toen hij vorig jaar november samen met de Plastic Soup Surfer opnieuw een oproep deed om foto’s te nemen van de restanten van knetterballen met een eenvoudige app.

 

Rechtzaak

De Plastic Soup Surfer had in voorbereiding tezamen met het LAPP (Leiden Advocacy Plastic Project) van de Rechtenfaculteit Universiteit Leiden en rechtszaak voorbereid waarmee hij de supermarkten en bouwmarkten die de knetterbal als ‘letterlijk wegwerp plastic’ aanboden voor de rechter wilde dagen. De foto’s van de achtergebleven plastic restanten van knetterballen op straat en in de natuur moesten het bewijs vormen. Er werden in totaal uiteindelijk meer dan 60 duizend foto’s genomen van plastic restanten door een paar honderd vrijwilligers.

 

Recall

Onder druk van deze online-campagne van de activisten haalden Hema, Albert Heijn, Gamma, Karwei, Blokker, Big Bazar en Intertoys de knetterbal nog voor de Kerst uit de schappen, waardoor een rechtszaak niet meer nodig was. Met het momentum van deze winst stelde de Plastic Soup Surfer & Zwerfinator vervolgens met voorlopers in de branche een uitgebreid convenant op dat álle plastics uit alle categorieën vuurwerk moest faseren; het Knalplastic Convenant. Dit werd ondertekend door vrijwel de gehele Nederlandse retail en het marktleiders onder de groothandels. Een nieuwe Nederlandse norm was neergezet.

 

Van de Nederlandse straat naar Europa

Vervolgens klopte de Plastic Soup Surfer met deze vrijwillig afgesproken Nederlandse Norm aan bij het Europees parlement. Een amendement met het Knalplastic Convenant, plus verboden op andere letterlijke wegwerp plastic producten, ligt in januari ter stemming in Brussel om deel te worden van de Europese Green Deal. 

Bron Plastic Soup Surfer

tik Plastic of Plastic Soup Surfer in bij ZOEKEN om meer over de Merijn Tinga te lezen

lees ook hier meer over de Plastic Soup Surfer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *