Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, surfte langs de Noordzeekust om aandacht te vragen voor het plastic afval in de Noordzee. De surfer startte op 12 augustus 2014 met zijn tocht van 400 kilometer langs de kust, van België, Nederland en Duitsland, van Knokke tot aan Borkum. Het surfboard maakte hij van plastic afval dat hij op strand vond. Hij haalt Schiermonnikoog en redt Borkum net niet: zijn board breekt in twee stukken. Toch is zijn missie geslaagd: aandacht voor het plastic afval probleem.

Plastic Soup Surfer
Merijn Tinga is bioloog en kunstenaar en hij is de Plastic Soup Surfer. Hij onderneemt verschillende expedities, zoals een fietstocht naar Marokko, een zeiltocht rond Groot Brittannië en in 2014 de surftocht langs de Noordzeekust, een afstand van 400 kilometer. Met zijn tocht wil hij aandacht vragen voor de rommel die we overboord gooien of zomaar laten slingeren. Veel plastic komt in de zee en de oceaan terecht en vormt een bedreiging voor vogels en vissen. Als kunstenaar maakt Merijn Tinga kunstobjecten en installaties voor openbare ruimte en festivals.

Knokke
Op 12 augustus 2014 start Merijn Tinga in Knokke. De Plastic Soup Surfer vaart in twee en een halve dag langs vrijwel de gehele Nederlandse kust. Hij surft op een zelfgemaakt board van plastic afval. Vanwege zijn materiaalkeuze is het board erg zwaar, wel 15 kilo, en dat levert af en toe problemen op. De Plastic Soup Surfer strandt bijvoorbeeld op Ameland omdat hij een voetblessure oploopt als gevolg van het zware board en de voetband van vistouw. Hij strandt ook op Schiermonnikoog omdat zijn board breekt. Het laatste stuk van de laatste etappe naar Borkum moet daarom worden uitgesteld. Tinga wordt op zijn tocht van Ameland naar Schiermonnikoog begeleidt door drie Amelander kiters.
Dit zijn de etappes:

  • dag 1 – 12 augustus 2014 - Knokke - Katwijk - 136 km
  • dag 2 – 13 augustus 2014 - Katwijk - Terschelling - 151 km
  • dag 3 – 14 augustus 2014 -Terschelling - Ameland - 31 km
  • dag 4 – 21 september 2014 - Ameland - Schiermonnikoog - 35 km
  • dag 5 – Schiermonnikoog - Borkum - 50 km

Project
De Plastic Soup Surfer heeft van zijn tocht een project gemaakt. Het plastic van zijn board jutte hij op het strand. In het board zit zoveel plastic als elke maand per strandpaal op het strand te vinden is. Plastic opruimen op het strand betekent tevens dat er minder plastic in zee terechtkomt dat is wat de Plastic Soup Surfer wil bewerkstelligen. Onderdeel van het project is het maken van een documentaire. Om dat deel van het project te kunnen uitvoeren is de Plastic Soup Surfer op zoek naar sponsors.

Opruimen
Op de stranden worden regelmatig strandopruimacties gehouden. Wie een uur lang op het strand plastic verzamelt heeft genoeg materiaal om zelf een surfboard te maken. Op de website van de Plastic Soup Surfer staat stapsgewijs uitgelegd hoe je dat kunt doen. Het board van Merijn Tinga is op die manier gebouwd. Elk jaar halen vrijwilligers en jutters tonnen plastic afval van het strand dat voor het grootste deel uit de Noordzee komt. Elk jaar wordt er 20.000 ton plastic in de Noordzee geloosd.
De gemiddelde Nederlander gebruikt wel 100 kg plastic per jaar en een deel daarvan komt niet in de afvalbak maar in het water terecht. Plastic breekt heel langzaam af en vormt een bedreiging voor het milieu. Het kan wel 200 jaar duren voor een plastic fles is vergaan. Intussen wordt de plastic soep in de oceanen alleen maar groter en voltrekt zich een milieuramp voor onze ogen. Wat kan helpen is een gedragsverandering.

Statement
Het surfboard van de Plastic Soup Surfer is niet een board zoals een surfer dat graag wil hebben. Het is zwaar en log en de touwen snijden in de voeten van de surfer. Het absorbeert water waardoor het nog zwaarder wordt en het is kwetsbaar voor breken. Het surfboard dat van afvalplastic is gemaakt moet dan ook gezien worden als een statement.

Expeditie
De filmopnames voor de documentaire starten al in mei 2014, met het vervaardigen van het board. In juni kan het surfboard worden getest en op 8 juni wordt het voor het eerst gepresenteerd op 'the World Oceans Day' en het 'Kiteboarding Open'. Een week later worden de laatste tests afgerond. Het board breekt en moet worden gerepareerd. De etappes langs de kust starten op 12 augustus 2014: de surfer moet wachten op surfweer met een gunstige windrichting. Hij surft van Knokke naar Katwijk, naar Razende Bol, Terschelling en dan naar Ameland. De laatste etappe gaat naar Schiermonnikoog en dan naar Borkum. Halverwege Schiermonnikoog breekt het board en moet Tinga stoppen.

De documentaire
Bie Muusze, documentairemaker, volgt Tinga op zijn plasticreis. Vanaf het moment van zoeken naar materiaal, maken van het board, tot en met de tests, de surfetappes en het verblijf langs de kust en op de eilanden. De surfer slaapt zelfs op het strand, onder zijn surfzeil. De documentaire vertelt over de pelgrimstocht van een surfer met een boodschap. Tinga draagt een shirt met de naam Plastic Soup Surfer en wordt op de plekken waar hij komt herkend. We zien een man met een missie, die zijn droom najaagt in voorspoed en met tegenslagen. Hoofddoel van de missie is: mensen inspireren tot een gedragsverandering.

De documentaire ging op zondag 30 november 2014 in het Trianon in Leiden première.

Volgen
De Plastic Soup Surfer is te volgen via de website en Facebook:

  • http://www.plasticsoupsurfer.nl
  • Facecebook.com/Plasticsoupsurfer

Projecten
Merijn Tinga had na dit avontuur nog verschillende projecten. Hij stak op een surfboard als Plastic Soup Surfer over naar Engeland met als doel internationaal de aandacht op het plasticprobleem te vestigen. Verder orgabiseerde hij acties om statiegeld op plastic flesjes te krijgen en plastic uit vuurwerk te verbannen. Tinga blijft projecten bedenken die de wereld 

2 september 2016
Het is Merijn Tinga op 2 september 2016 gelukt om de oversteek naar Engeland te halen. Hij scoorde nationaal en internationaal aandacht met zijn actie. Na negen uur kwam hij in Engeland aan. Het was een hele prestatie, maar geen recordtijd. Het record voor de oversteek staat op zeven uur en 53 minuten.

januari 2020
In 2020 kreeg de Plastic Soup Surfer het samen met Zwerfinator voor elkaar dat grote bedrijven het Knalplastic Convenant tekenden, tegen plastic in vuurwerk. 

lees ookbekijk hier foto's van de Plastic Soup Surfer op Ameland
⇒ terug naar Artikelen Archief -

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Klik daarvoor op deze link.

Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?