NAM elektrificeert op Ameland

ASSEN – NAM heeft op Ameland en op de Noordzee voor de kust van het eiland drie locaties voor de productie van aardgas. Die locaties gebruiken gas voor de energievoorziening van de productie-installaties. Om duurzamer te gaan werken stapt de NAM over op elektriciteit. “De elektrificatie van onze productielocaties speelt ook een belangrijke rol in de volledige verduurzaming van Ameland”, zegt de NAM daarover.

Virtueel bezoek Ameland

Begin december brachten Shell Nederland president-directeur Marjan van Loon en NAM-directeur Johan Atema een virtueel bezoek aan Ameland. Zij werden ontvangen door burgemeester Leo Pieter Stoel. Samen bespraken zij de activiteiten op het gebied van duurzame gasproductie en de duurzaamheidsambities van de gemeente Ameland.

Tour op het platform

Dagmar Eisses, Production Supervisor op het NAM-platform voor de kust, nam de burgemeester en de andere gasten door middel van een film mee naar het platform en vertelde over de activiteiten die momenteel plaatsvinden: “We werken hard aan de verduurzaming van ons platform en zijn dan ook blij dat het bijna zo ver is. Als het platform volgend jaar wordt aangesloten op het elektriciteitsnet, kunnen we vanaf 2022 energieneutraal gas produceren. Tijdens de energietransitie hebben we in Nederland nog lang gas nodig en dan is het prachtig om op deze manier de CO2-uitstoot fors te kunnen verlagen.”

In 2035 zelfvoorzienend

Burgemeester Leo Pieter Stoel over de NAM en het virtuele bezoek: “Naast het uitwisselen van informatie en het delen van kennis over nieuwe energievormen was dit virtuele bezoek zeer nuttig en aangenaam. Ik heb respect voor de manier waarop de NAM tot dusver de Amelanders betrekt bij al haar activiteiten op het eiland. Het is onze ambitie om vanaf 2035 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie én daarmee voorop te lopen in de energietransitie in Nederland. Om dit voor elkaar te krijgen trek ik graag samen op met de NAM.”

Werkzaamheden

Om de landlocatie en het platform op het elektriciteitsnet aan te sluiten, moeten de nodige werkzaamheden plaatsvinden, waaronder het aanleggen van een 20kV-elektriciteitskabel tussen de landlocatie en het platform. In 2021 begint de NAM met het aanleggen van de kabel onder de Noordzee. Een schip rolt de kabel af richting de kust, waarna de kabel onder het strand wordt ingegraven richting de landlocatie op het oerd.

Als die aansluiting gereed is mag het platform bij Ameland zich het eerste platform op zee met honderd procent elektrische aandrijving noemen.

Duurzaam Ameland

Het verduurzamen van de NAM-locaties maakt deel uit van ‘Duurzaam Ameland’, een initiatief van de gemeente Ameland waarin NAM en diverse partners de ambitie hebben het eiland op een duurzame manier in zijn energiebehoefte te laten voorzien.

Dossier Aardgaswinning op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *