Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Vuurtoren en kerk op het ijs

HOLLUM – Metershoge ruggen gekruid ijs liggen op het wad. Met de vuurtoren en de kerk van Hollum op de achtergrond lijkt het alsof ze door de bergen ijs zijn opgetild.
Het ijs is in beweging en stapelt zich op de wadplaten en bij Holwerd op. Een flinke vorstperiode wordt steevast gevolgd door kruiend ijs. Wind krijgt boven grote wateroppervlakken, zoals de Waddenzee, vat op de enorme ijsvelden, die dan in beweging komen.
KNMI: “De ijsplakken worden in de richting van de wind over een grote afstand tegen elkaar geduwd, waardoor de spanning over de hele lengte toeneemt, zoals dat ook het geval is bij touwtrekken.
De natuurkrachten, die daarbij optreden, zijn enorm. De enorme ijsplaten worden moeiteloos tegen de zwaartekracht in omhooggeduwd en kunnen zo over de dijken heenschuiven. De ijsblokken of -velden kunnen ijsdammen opwerpen, als ze over elkaar schuiven, kistwerken genaamd. Kistwerken ontstaan bij voorkeur in scherpe bochten of bij obstakels.
Het ijs kan ook dijken beschadigen: verschillende dijkdoorbraken in het verleden waren het gevolg van kruiend ijs. Het ijs kan aan de andere kant van de dijk terechtkomen, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan en ook wegen beschadigd worden. De scheepvaart ondervindt veel hinder van kruiend ijs. Ook schepen kunnen enorme schade oplopen en het ijs kan op het dek terechtkomen.
De naweeën van een ijsperiode kunnen dankzij kruiend ijs en langzaam smeltende ijsrestanten lang duren en de temperatuur tot ver in het voorjaar drukken. Kronieken over koude winters eindigen altijd met spectaculaire verhalen over kruiend ijs en ijsbergen. Na de koude winter van 1996 vormden zich meters hoge ijsdammen. Inmiddels is ook langs het IJsselmeer het ijs aan het kruien. Dat is echter kinderspel bij wat er na strenge winters in de vorige eeuw gebeurde.
Na de zeer koude winter van 1940 werden bij Edam ijsschotsen van ruim een halve meter over de dijk geschoven en achter de dijk vormden zich ijsbergen van tien meter hoogte. Na de strenge winter van 1942 kwam Ameland pas eind maart na zeventig dagen uit zijn isolement. Spectaculair was ook de nawerking van de koude in februari 1929: eind maart slaagt de postboot er nog niet in om van Enkhuizen naar Urk te varen.”