Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Vulkaan(tje) ontdekt op Ameland
BUREN – Er is een vulkaantje ontdekt op Ameland. Het gaat om een paarse zeepok waarvan vijf stuks zaten gehecht op een hardhouten klapstoel die aangespoelde bij paal 23 op De Hon. Deze soort, Vulkaantje – Balanus perforatus, komt voor aan de kust van zuidwest Engeland en nauwelijks op de Nederlandse Waddeneilanden. Deze exemplaren zijn waarschijnlijk met de storm naar het noorden gevoerd. De vulkaantjes werden op oudejaarsdag 2014 op De Hon gevonden door Theo Kiewiet.
Het vulkaantje is een hoge zeepok die in zuidelijke wateren behoorlijk groot kan worden. Hij komt in Nederland eigenlijk alleen voor op aangespoelde voorwerpen.
Sinds 1990 wordt hij langs de Nederlandse kust af en toe gevonden op harde ondergronden. Ze groeien ook wel op rugschilden van krabben. Nederlandse vulkaantjes worden lang niet zo groot als hun zuidelijke broertjes en zusjes; ze worden zo’n anderhalve centimeter hoog.
Zes soorten
Er zijn zes verschillen soorten zeepokken:
Gekerfde Zeepok – Balanus crenatus, Gewone Zeepok – Semibalanus balanoides, Grote Zeepok – Balanus balanus, Nieuw-Zeelandse Zeepok – Austrominius modestus, Paarse Zeepok/Vulkaantje – Balanus perforatus, Grote roze zeepok – Megabalanus coccopoma.
Pokkenwerk
Parende zeepokken: dat is pokkenwerk. Een zeepok is tegelijkertijd mannelijk en vrouwelijk, maar kan niet met zichzelf paren. De pok zit vast aan de ondergrond en kan zich niet voortbewegen, dus om een partner te vinden moet hij dicht in de buurt van andere pokken gaan wonen. Dat is één van de redenen dat je zeepokken meestal in groepen kunt vinden. Probleem blijft dat pokken niet uit hun huisje kunnen komen om te paren, maar daar hebben ze een oplossing voor gevonden. Elke zeepok heeft namelijk een hele lange piemel, die ze over het muurtje bij de buurpok naar binnen kunnen steken. De pok die als eerste zijn piemel bij de buurpok naar binnen steekt is het mannetje, de andere pok is dan even het vrouwtje. Misschien is de zeepok die dit jaar het vrouwtje was, volgend jaar sneller en dan dus het mannetje.