Vrijstaat voor allemaal of voor niemand

BALLUM – Het college van de gemeente Ameland wil het Horecabeleidsplan aanpassen zodat de twee outdoorbedrijven op het strand bij het Westerpad bij Nes een ruimere horecavergunning kunnen krijgen en Qurios aan de Oranjeweg bij Hollum met een volledige horecavergunning aan de slag kan. Vakantiepark Qurios heeft zijn park ingericht op een vergunning voor ondergeschikte horeca met het plan meteen een volledige horecavergunning aan te vragen. Door te starten op een kleine horecavergunning werd de bouw van het park niet vertraagd. Qurios nam daarbij een risico, want het horecabeleidsplan biedt geen ruimte voor een nieuwe vergunning. Het college stelt nu dat, als het niet kan zoals het moet, het maar moet zoals het kan, en stelt een aanpassing van het horecabeleidsplan voor om voor Qurios de weg vrij te maken voor volledige horeca. Beach Ameland en Ameland Adventure op het strand bij Nes kampen al langer met een soortgelijk probleem. Zij zien graag hun ondergeschikte horeca veranderd in een ruimere vergunning, zodat ze op hun terrasjes ook aan anderen een consumptie kunnen schenken. In de huidige situatie mogen ze dat alleen aan eigen klanten aanbieden. 

Raadslid Irma Marinus (PvdA) stelde tijdens de raadscommissievergadering van 8 oktober voor het onderwerp van de agenda te halen. Het was niet via het presidium geagendeerd, zoals gebruikelijk is en de gegevens waren niet compleet, volgens Marinus. De Strandnotitie was niet meegenomen in het voorstel en de raad wil nog verder praten over het advies van de Amelander Horecavereniging. 

De Horecavereniging vindt het logisch dat Qurios een volledige vergunning krijgt, al zag het liever dat bestaande bedrijven van horecauitbreiding profiteren. Qurios is een nieuwe speler op de markt en opende dit voorjaar haar park. De Horecaveriging hikt aan tegen uitbreiding van de vergunning voor de outdoor bedrijven. “Gelijke monniken, gelijke kappen,” zegt voorzitter Klaas Theo Akkerman. Alle horecabedrijven op Ameland moeten voldoen aan vele eisen, de strandpaviljoens ook en die zouden dan ook voor de outdoorbedrijven moeten gaan gelden: eisen volgens de drank- en horecawetten, eisen van de NVWA, leeftijdeisen aangaande het schenken van alcohol en bouwkundige- en brandveiligheidseisen van de panden. 

Louise Molenaar, secretaris van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Ameland, verwoordt het namens de horecavereniging aldus: "Bij de huidige paviljoens zijn hiervoor miljoenen geïnvesteerd. Daarnaast hebben de huidige paviljoenhouders vorig jaar ook nog eens 30.000 euro bijgedragen aan de renovatie van de strandovergangen om goed bereikbaar te blijven. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de outdoorbedrijven gaan concurreren zonder regels vanuit een houten opslaghok. Dus een ‘vrijstaat’ voor allemaal of voor niemand…!"

Over die 'vrijstaat' wil de gemeenteraad nog een keer discusssiëren. De brief van Horeca Ameland kwam de middag voor de vergadering binnen, zodat de raadsleden zich daar niet goed op hebben kunnen voorbereiden.

Het onderwerp komt in een volgende raadscommissievergadering terug.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *