Vriendschapsbank van Kleef voor Ameland

NES – “Janssen was als een Columbus van Ameland,” zegt Helmut Vehreschild. In 1910 'ontdekte' Pastor Edmund Janssen het eiland als vakantie-eiland, liep er rond, legde contacten en leerde het eiland kennen. In 1921 kwamen de eerste kinderen mee. Het was het begin van een vriendschap tussen Ameland en de stad Kleef. Ter ere van deze bijzondere band, bood een delegatie uit de Duitse stad Ameland donderdag 2 augustus een geschenk aan. Vehreschild is hiervan de initiator. Burgemeester Albert de Hoop van Ameland  nam het geschenk in ontvangst, dat bestaat uit een grote zwaan in de vorm van een bankje. De zwaan is verbonden aan Kleef zoals de Amelander schalken aan Ameland. De Hoop onthulde het samen met zijn Duitse ambtsgenoot Theo Brauer. Het bankje staat voor het VVV gebouw in Nes.

Wat in 1910 begon met een oriënterend bezoek van Pastor Edmund Janssen, is uitgemond in een 90 jaar durende vriendschapsband tussen de gemeente Kleef in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en Ameland.

In 1921 kwam Janssen voor de eerste keer met een groep van 40 jongeren met een schip vanuit Kleef naar Ameland. Sindsdien bezoeken jaarlijks Duitse kinderen het Waddeneiland. Tot 1938 hield Janssen de reisjes vol. Toen gooide de Tweede Wereldoorlog roet in het eten. In 1953 pakte de Stiftskirche van Kleef de groepsvakanties naar Ameland weer op en sindsdien bezoeken tussen de 5.000 en 7.000 kinderen elk jaar het eiland, 500 daarvan komen uit Kleef. Per groep verblijven 50 tot 70 kinderen tussen de 8 en 15 jaar voor twee of drie weken op het eiland. Het merendeel daarvan houdt vakantie in en rond Buren, vermaakt zich op het strand en doet sportieve en creatieve activiteiten. In 1971 werd de stichter van het Duitse jeugdvakantiewerk geëerd met een plaquette op de  muur van de St. Clemenskerk in Nes, vanwege de 50-jarige band. Janssen maakte dat niet meer mee, hij stierf in 1957.

Helmut Vehreschild, in het dagelijks leven redacteur bij de Rheinische Post en Fred Krusch, directeur van een bejaardenhuis, zijn de initiatiefnemers van de actie met de zwanenbank. Ze reisden met een delegatie in de platbodem Res Nova van Kleef via Kampen, Urk, Texel en Harlingen naar Ameland. De laatste oversteek werd donderdagmorgen gemaakt in aanwezigheid van burgemeester Albert de Hoop. De tocht was in de geest van die eerst reis met kinderen die vanwege hun financiële situatie thuis niet met vakantie konden. In 1921 stond de kade van Kleef vol met familieleden om de jeugd uit te zwaaien. Tegenwoordig zitten in elke groep vier of vijf kinderen van sociale zwakkere gezinnen.

Vehreschild komt sinds 1976 op het eiland. Hij kwam er intussen 90 keer, soms twee of drie keer per jaar. Samen met Krusch en een 15-koppige bemanning waaronder de burgemeester van Kleef Theo Brauer, chef van de Volksbank Kleverland Frank Ruffing, Ute Schulze-Heiming van Kleve Marketing en Lothar Quartier van de Metzgerei Quartier, maakten ze de oversteek.

Fred Krush komt voor de 60ste keer naar Ameland, eerst als begeleider en nu als 'Chef de Mission'. Hij wil met deze actie zijn droom uitdragen: toeristen brengen niet alleen geld, maar ook hun hart. Niet de allerlaatste euro uit de zakken van de gasten, maar de zon in het hart is het belangrijkste voor het eiland en voor de mensen die er op bezoek komen. Vele bezoekers uit Kleef en andere Duitse steden zijn tientallen jaren trouw aan het eiland. Dat moet Ameland koesteren, meent de jeugdleider en directeur. Hij heeft het eiland wel wat zien verzakelijken, afgelopen tientallen jaren.

Als voorbeeld noemt hij het strandpaviljoen waar vier euro voor een biertje wordt gerekend door een serveerster die nors kijkt. “Waarom bedient ze niet met een lach?” vraagt Krush aan de strandpaviljoeneigenaar. Hij bedoelt er maar mee te zeggen dat je met een lach en vriendelijkheid onbetaalbare vriendschapsgevoelens kweekt. Gastheer en gast moeten zich bezinnen, zegt Krush. De gast moet zich netjes gedragen en de gastheer moet de gast zo bejegenen dat ze zich welkom voelt en weer terugkomt.

De zwanenbank met de wapens van Kleef en Ameland staat wat hem betreft symbool voor meer dan verkoper en klant, maar voor vriendschap en trouw.

>>> lees hier over Vriendschapsband Kleef en Ameland en bekijk de oude foto's

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *