Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Vragen rondom de stranding van ss Malmö
HOLLUM – Jacob Roep van Amelander Historie onderzoekt de stranding van het Zweedse stoomschip de Malmö dat in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 november 1928 bij Nes aan de grond liep. Hij vraagt uw hulp bij twee onopgeloste zaken.
De stranding van de Malmö was een complex gebeuren waarbij de Amelander reddingboot tweemaal, zowel 's nachts als 's ochtends, helaas vergeefs, is ingezet. Veertien opvarenden zijn van boord gegaan met een eigen reddingsloep (daarbij verdronken er drie), de achtergebleven zes werden gered door de motorreddingboot Insulinde (vanuit Oostmahorn). Op de zaterdag erna (24 november) is de Nesser reddingboot nog een keer gealarmeerd om 14 in moeilijkheden gekomen bergers van de Malmö te redden. Na een eerste vergeefse inzet 's nachts (de ook gealarmeerde motorreddingboot Brandaris kon niet dicht genoeg bij komen), is dat bij een tweede poging bij daglicht wel gelukt! De lading is deels gered en verkocht. Het schip heeft heel lang vlak onder de kust gelegen en trok het nodige bekijks van de badgasten. De redders kregen diverse blijken van waardering onder meer medailles van de Reddingmaatschappij en de Zweedse koning.
Tot zomer 1930 is geprobeerd om het wrak te bergen, onder meer met inzet van springstof die werd geleverd door de genie. Zelfs met een storm in november 1930 spoelde nog veel hout aan. In een film over zijn vakantie op Ameland in 1936 laat een amateurfilmer nog beelden van het wrak van de Malmö zien.
U kunt Roep helpen als u een antwoord op een van de vokgende vragen weet:
- Op de foto onderaan dit artikel, ziet u een teken dat op het hout van de lading uit de Malmö stond. Dit is de tekst: 'Panter Mikkeli', wat mogelijk Scandinavisch is. Wat betekent het?
- Onder de reddende roeiers van Ameland was ook ene J. van der (of van den) Noord. Hij was de schippersknecht van de Nesser schipper Oeke Metz. Hoe heette hij voluit? En wanneer is hij geboren en overleden? Zoeken in het bevolkingsregister heeft niets opgeleverd. Ook oudere Amelanders kunnen deze naam niet plaatsen.
- Verder zijn we ook druk bezig gegevens te verzamelen over de bergingsactie van Bertus Woudwijk alias Dikke Bertus (uit Brantgum), die samen met Jan Sijtsma, alias Kleine of Lytse Jan, eind jaren 50/begin jaren 60 van het toen nog steeds zichtbare wrak van de "Tartar" oud ijzer heeft verzameld. Hij opereerde vanuit hotel Nobel in Ballum waar hij ook het gevonden materiaal opsloeg.
Reacties zijn welkom via info@amelanderhistorie.nl. Meer informatie vindt u in het logboek van historicus Thijs Gras.