Voor altijd samen of toch niet

LEEUWARDEN – Wie droomt er als kind niet van, een toekomst met je eigen prins of prinses en dan voor altijd bij elkaar blijven. Eens happy – altijd happy, een droom of werkelijkheid?

De oorsprong van het huwelijk

Het fenomeen huwelijk is ontstaan in de Middeleeuwen. Het was vaak een door de ouders gearrangeerd huwelijk, met als belangrijkste redenen monogamie en economische belangen. Zo moest het familiebezit veilig belegd worden, erfenissen of grond moesten vooral binnen de familie worden gehouden. Lekker romantisch … maar niet heus.

Rond de 18e eeuw begon de liefde een rol te spelen, de vrije partnerkeuze was toegestaan en het werd zelfs aangemoedigd om uit liefde te trouwen. Traditie was wel dat de man zijn toekomstige schoonvader om de hand van zijn dochter ging vragen. Deze traditie wordt door sommigen nog levendig gehouden, maar meer om saamhorigheid dan om de toestemming op zich.

Vroeger was het gemakkelijk, je ontmoette de man of vrouw van je leven, je ging je verloven en daarna trouwen. Al naar gelang de financiële draagkracht – of die van de ouders – het toestond, werd de bruiloft wat chiquer of wat eenvoudiger gevierd.

Zakelijk samen

Tegenwoordig gaan zakelijkheid en romantiek hand in hand. De partners bepalen een datum, een vorm van samenleven en zoeken een geschikte plek om te wonen. En trouwen is dan vaak niet meer de meest logische stap om een relatie te bestendigen. Je kunt ook kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Daarmee is niet gezegd dat er geen ruimte is voor het romantische aspect, ieder kan op zijn eigen manier toeleven naar ‘de grote dag’. En natuurlijk kunnen alle vormen die je kiest gepaard gaan met een feest dat bij je past en op het moment dat het je past.

Trouwen zonder boterbriefje

Bert en Carolien hebben gekozen voor het geregistreerd partnerschap, dat is eigenlijk trouwen zonder boterbriefje. De rechten en plichten zijn gelijk, zoals de onderhoudsplicht naar elkaar, het erfrecht en de gezamenlijke zorg voor de kinderen. Bert en Carolien hebben elkaar ontmoet toen ze respectievelijk 20 en 19 waren en na een jaar verkering werd het tijd om samen te gaan wonen. Ze hebben eerst drie jaar in een huurhuis gewoond, maar hebben altijd gespaard om ooit een eigen huisje te kunnen kopen. Nu hebben ze hun droomhuis gevonden en dus is het handig om alles goed samen te regelen. Aangezien de verbouwing en verhuizing veel tijd en geld opslokken, hebben zij besloten het feest op een later moment te geven. Een feest in stijl,

Als het anders loopt

Beslissingen neem je vaak in goede tijden, maar er moeten goede afspraken worden vastgelegd voor het geval er een tijd komt dat het minder goed gaat met de relatie. Natuurlijk wil je daar niet aan denken, maar het geeft rust als alles goed geregeld is. En als de dingen toch onverhoopt anders lopen kun je het geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract ontbinden. Als het moment van uit elkaar gaan er dan toch komt, moet dat op een eerlijke manier gaan, zodat ieder krijgt waar hij of zij recht op heeft.

Van partner Twenty4Wevertising

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *