Vitaliteit Centrum Ameland

HOLLUM – Grote kans dat er een Vitaliteit Centrum Ameland (VCA) komt, waar cliënten en patiënten terecht kunnen voor diverse behandelingen. De gezonde lucht van het eiland, met veel zout partikels en weinig fijnstof, is daarbij de grote troef. Hoofdzaak van VCA is dat mensen plezier beleven aan gezonder leven.

Longarts Paul van Spiegel, adviseur in de zorgsector Kees van der Ploeg, cardioloog Roderik Kraaijenhagen en fysiotherapeut Gerard Metz zijn VCA aan het voorbereiden. Het VCA richt zich op patiënten met een vitaliteitsvraag, mensen die medische of paramedische zorg behoeven. Ameland wordt dan de ‘healing environment’, de gezondheidsbevorderende omgeving, waardoor de kwaliteit van leven toeneemt en de zorgconsumptie afneemt. Er zijn gezondheidsprogramma’s ontwikkeld, er is een website in de maak en initiatiefnemer Van der Ploeg heeft samen met Van Spiegel op Ameland overleg gevoerd met de gemeente, zorgverleners, zorgaanbieders, Zorg Coöperatie Ameland en accommodatieverstrekkers.

Hypoallergeen

Hotel Noordsee in Nes heeft onlangs een vleugel hypoallergeen verbouwd. Om te beginnen zouden daar de zorgarrangementen al kunnen worden aangeboden. Het zorgtoerisme zou, zeker in de maanden buiten het hoogseizoen, een kans voor Ameland kunnen zijn. Verlaging van de ziektekosten zijn ermee gediend en de gezondheid en welzijn van patiënten kan er met sprongen op vooruit gaat. Longpatiënten hoeven dan niet meer naar Zwitserland en dat scheelt ook nog eens een heleboel geld. Een behandeling in Davos komt al gauw op 60.000 euro en dan zit de patiënt zonder familie en ver weg. Mensen met kwalen aan de luchtwegen zouden voor een fractie van dat bedrag op Ameland terecht kunnen en dan kan de familie wel mee. Noordsee heeft daar 24 hypoallergene kamers voor klaar staan. Een medisch team levert de therapie. “Het is een nieuwe vorm van zorg,” zegt Van der Ploeg. “Ameland krijgt weer het imago van gezond eiland.” In het begin van de twintigste eeuw werd een bezoek aan het Waddeneiland al als heilzaam beschouwd.

Workshops

De patiënten krijgen individuele begeleiding, doen mee aan groepsactiviteiten en volgen workshops, die bijvoorbeeld gaan over voeding, creativiteit, ontspanning, stoppen met roken en yoga. Een niet onbelangrijk element van het concept is dat de familie meegaat naar het eiland, wat positief uitwerkt op de patiënt. VCA wil algemene vitaliteitsprogramma’s aanbieden en specifieke, gericht op oncologische revalidatie, longziekten, stoppen met roken en obesitas. Ingestoken wordt op Vital10, de tien beïnvloedbare factoren voor een gezond leven: bewegen, roken, slapen, eetgewoonte, gewicht, balans, behandeling, bloeddruk, vet, suiker.

Werkgelegenheid

Voor Ameland is het niet alleen een verschuiving naar een nog gezonder imago, maar ook een kans op het gebied van werkgelegenheid in de medische, paramedische en creatieve sector. De Waddencampus is gevraagd om mee te helpen met het meten van de effecten van de programma’s. Studenten van de Waddencampus kunnen bijvoorbeeld onderzoeken of het aantal hartkwalen, obese mensen of het aantal rokers na ingebruikname van VCA inderdaad afneemt.

VCA werkt als een coöperatie en werft leden onder huisartsen, longartsen, Cardio Vitaal, Vital 10, Expertisecentrum Mindfulness in de zorg, Fysiotherapie Ameland, en Zorg Coöperatie Ameland. VCA wil dit najaar van start gaan. Zorg Coöperatie Ameland heeft al aangekondigd lid te willen worden. Leden van de ZCA kunnen dan op eigen eiland tegen gereduceerd tarief deelnemen aan behandelingen van VCA. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *