Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied

Met het broedseizoen dat op 15 maart van start gaat, roept organisatie Visit Wadden bewoners en bezoekers op om het recreatief gebruik van drones in het Waddengebied en omliggende natuurgebieden te stoppen. Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen verstoren. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.

Tijdens het programma ‘Wij & Wadvogels’, waarin diverse natuurorganisaties samenwerken werd er onderzoek gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek was gericht op het inzetten van drones bij het tellen of monitoren van vogels. Het voordeel is dat onderzoekers daardoor niet meer door kolonies hoeven te lopen waardoor de verstoring afneemt.

Het onderzoek heeft aanbevelingen opgeleverd over hoe hoog een drone dient te vliegen per vogelsoort om geen verstoring te veroorzaken. Uit het onderzoek bleek dat sommige vogelsoorten zeer gevoelig reageren op drones; deze vliegen al op wanneer de drone 160 meter verderop vliegt. Dit geeft ook aan hoe belangrijk het is om onnodig gebruik van drones in het Waddengebied te stoppen.
 
Kuikens blijven lange tijd alleen achter

Visit Wadden heeft de ambitie om met het Waddengebied (zowel kust als eilanden) de duurzaamste bestemming van Europa te worden. Om die reden wordt er nu voor gekozen om vanaf dit voorjaar geen drones meer te gebruiken in hun communicatiemiddelen. Wendy Oude Veldhuis, projectleider Visit Wadden legt uit: “In een video uit het onderzoek werd het probleem van dronegebruik heel duidelijk. De vogels worden onrustig en vliegen op. Kuikens en/of eieren blijven lange tijd alleen en worden blootgesteld aan roofdieren. We zagen dat drones snel voor verstoring zorgen. Om die reden roepen we bewoners en bezoekers nu op om hun drone thuis te laten bij een bezoek aan een natuurgebied in het Waddengebied. Een mooie foto gaat niet voor het welzijn van deze dieren.”

Eenvoudige tips tegen verstoring

Ingrid Aaldijk, programmamanager Wij & Wadvogels (Vogelbescherming Nederland) benadrukt de impact van verstoring: “Ook wanneer er geen kuikens of eieren zijn, heeft menselijke verstoring impact, bijvoorbeeld op onze trekvogels die het Waddengebied bezoeken als belangrijk rust- en voedselgebied. De vogels verliezen veel energie door het onnodig opvliegen, wat hun overlevingskansen vermindert. Dit heeft op lange termijn ernstige gevolgen voor het gehele ecosysteem. Met eenvoudige tips kan iedereen bijdragen aan rust voor vogels: blijf op de paden en houd je hond aan de lijn. Meer tips zijn te vinden op www.WADdoejij.nl. Fijn dat Visit Wadden deze oproep doet in het belang van de natuur.”

Natuur beleven én beschermen

De huidige wet- en regelgeving omtrent dronegebruik in het Waddengebied is niet voor ieder gebied even helder. In sommige gebieden zijn ze verboden, in andere gebieden worden ze (beperkt) toegestaan.
“Voor iedereen die vragen heeft over het recreatieve gebruik van drones staat Visit Wadden klaar met advies. Een mailtje is genoeg. Met elkaar zorgen we ervoor dat onze activiteiten de natuurlijke omgeving niet schaden,” aldus Oude Veldhuis.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 655

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *