Vijftien jaar darten om Ameland Beker

HOLLUM – Dartvereniging ‘de Pielkesmieters’ strijdt dit weekend in Ut Boathuus voor de vijtiende keer om de Ameland Beker. 

Een Pielkesmieter: “Toen Geert de Jong in de toenmalige “Commandeur” een dartbord op hing, zodat z’n stamgasten eens een pijltje konden gooien, werd daar gretig gebruik van gemaakt. Besloten werd om ook in de Commandeur een competitie te gaan gooien. De eerste jaren werd dit door Geert zelf geregeld, maar tijdens het Waddentoernooi van 1995 werd besloten om eens te onderzoeken of het mogelijk was om een dartvereniging op te richten. In de winter van dat jaar werd de vereniging een feit: dartvereniging ‘de Pielkesmieters’ was geboren.

Tijdens het tweede jaar van de vereniging kwam het idee om een toernooi te organiseren waar darters van heel Ameland aan mee konden doen. Zo werd in het voorjaar van 1997 de eerste Ameland Beker georganiseerd. Kende dit toernooi in het eerste jaar een kleine twintig deelnemers, in 2001 was het zo gegroeid dat het niet meer te doen was in de Commandeur. De kantine van sportclub Amelandia werd de nieuwe locatie. Na twee jaar was de kantine ook alweer te klein en werd Ons Hol de arena waar om de Ameland Beker wordt gevochten. In 2002 kwam het besluit om een aparte Amelandbeker voor de jeugd in het leven te roepen. Dit was zo’n succes dat er in 2003 ook een competitie voor de jeugd (10 t/m 15 jaar) kwam.

Natuurlijk zijn er in de loop van de jaren wel wat dingetjes veranderd. Het bestuur werd uitgebreid en ‘de Commandeur’ bestaat niet meer. Geert de Jong deed z’n zaak over aan Niels de Jong en de zaak heet nu ‘ut Boathuus’. Dit had echter geen gevolg voor het darten en je kunt in de wintermaanden op dinsdagavond de pielkesmieters in actie zien.”

>>> kijk hier voor aanmelden en informatie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *