Vijfentwintigjarige eerste steen

BALLUM – Antje van Seventer -Nobel werd met een smoes naar de openbare basisschool ’t Ienster gelokt. De school zocht voorleesoma’s en Antje was de eerste. Ze las voor uit Floddertje, niet wetend dat er speciaal voor haar en de school een kleine ceremonie was voorbereid door de activiteitengroep. Deze dag was het vijfentwintig jaar geleden dat Van Seventer de eerste steen van de school legde. Ze had zich toentertijd erg ingespannen voor het behoud van een school in het dorp en voor de bouw van ’t Ienster.  Haar werd toen de eer gegund de symbolische eerste steen te leggen. De echte eerste steen is door een bouwvakker gelegd. Hij ligt aan de noordkant van de school met een rijksdaalder eronder.

Destijds zat Antje van Seventer in de oudercommissie. Het aantal kinderen op school was minimaal en de school in slechte staat. Ze liep de deuren plat bij het gemeentehuis en het ministerie van onderwijs heeft menig brief van haar in het archief.  Mede door haar acties werd voor een minimum van 20 kinderen een nieuwe school gebouwd. Tijdens de plechtigheid van een kwart eeuw geleden vroeg ze aan de ooievaar vooral niet over Ballum heen te vliegen maar er regelmatig te landen. De Ballumers luisterden mee en doken tussen de lakens en inmiddels zitten er 35 kinderen op school.  De nieuwe school was een mijlpaal voor Ballum, zegt wethouder Will Bakema. De wethouder spiegelt het dorp een bloeiende toekomst voor. Het bestemmingsplan voorziet in woningen voor nog eens 20 tot 30 gezinnen. Aanwas van kinderen kan niet uitblijven.

Tijdens de ceremonie van maandag 9 maart zongen de jongste kinderen Antje van Seventer toe: “Deze steen op deze steen en zo maak je een schooltje.” Haar twee kleinkinderen  Adrian Pieter (6) en Jauke (4), die nu op school zitten, mochten een foto van de steen met de namen van alle huidige schoolkinderen overhandigen.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *