Vijfentwintig jaar Klimop op Ameland

NES – Jan en Ineke van den Heuvel vieren dit voorjaar het vijfentwintig jarig bestaan van hun restaurant De Klimop. Het huisje uit 1733 aan de Reeweg in het centrum van Nes begon als vaste logeerplek van kunstschilder Germ de Jong tot Hans Hofker van Hotel Hofker het omtoverde tot een dancing. Een kwart eeuw geleden stapte Jan van den Heuvel in de zaak. Sindsdien veranderde De Klimop van dancing naar café en restaurant.

Van den Heuvel is geboren in Eindhoven. Via een omweg – het leek erop dat Jan in de voetsporen van vader zou treden: bankbediende – kwam hij in de horeca terecht. Hij leerde bedienen in Zwitserland en toog in 1971 naar Ameland om daar eens rond te kijken. Op 1 april zette hij voet op het eiland en op 13 april brandde het toenmalige Hotel Hofker af. Het staat in zijn geheugen gegrift. Dat hij een restaurant in De Klimop van de Hofkers zou gaan runnen, wist hij toen nog niet. Sinds 1987 runt de man uit Eindhoven de zaak.

Van den Heuvel oberde eerst nog in de toenmalige Pepermolen. Hij ontmoette in die tijd Ineke Damhuis, die in De Stelp werkte. De vakantieliefde groeide uit, het stel trouwde en kreeg een zoon en een dochter en samen zetten ze de schouders onder het restaurant.

“Je moet je persoon erin gooien,” zegt Van den Heuvel over de succesvolle Klimop-formule. “Je moet het doen zoals je het zelf leuk zou vinden.” De Klimop moet gemakkelijke zijn, ontspannen. De mensen moeten zich er thuis voelen. Het is Jan en Ineke van den Heuvel, samen met hun team, gelukt die formule smoel te geven.

Op je gemak voelen is niet zo moeilijk in De Klimop. Het interieur van de zaak is een eclectisch geheel, met antieke tegelwanden, lambrisering uit de Bonifatiuskerk in Leeuwarden en een molensteen van de afgebroken molen in Hollum. De zaak heeft een kelder met bar, waar menig feest tot in de kleine uurtjes gevierd is. Nog steeds legt Van den Heuvel een groene vloer en hangt hij oranje versiering op tijdens kampioenswedstrijden. De bar is regelmatig tot de nok gevuld met voetbalfanaten. “Er gaan vele makke schapen in een hok.”

Voor vrienden en familie vierden Jan en Ineke van den Heuvel hun kwart eeuw De Klimop met een buffet en muziek. Voor gasten is het terras aangeveegd en zijn de kussens opgeschud. Zij kunnen zich laven aan een kopje koffie, genieten van een lunch of smullen van een betaalbaar menu met vis- of vleesgerecht. Specialiteit van De Klimop is de ongedwongen sfeer en dat vertaalt zich in lang natafelen.

>>> De Klimop is ook te vinden via de iPhone app Ameland Actueel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *