Agrarisch Ameland met fietsroute

HOLLUM – Een tentoonstelling over agrarisch Ameland in twee musea, gekoppeld via een fietsroute en te volgen via de moderne communicatiemiddelen: de Amelander Musea, de werkgroep Agrarisch Ameland en de vrijwilligers hebben een puik stukje werk afgeleverd. Boeren werkten in de voorbereiding samen met mensen met kennis van de geschiedenis en met creatievelingen. Gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel is onder de indruk wat deze kleine eilander gemeenschap nu weer voor elkaar heeft gebokst.

De gedeputeerde opende woensdag 30 mei de expositie ‘Agrarisch Ameland’ en de Agrarische Route in het Sorgdragermuseum in Hollum. Meer over Agrarisch Ameland is te zien in het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren. Tussen beide musea loopt een Agrarische Route langs 15 belangwekkende agrarische locaties. De locaties zijn aangeven met informatiepanelen. Voor de eerste keer maken de musea gebruik van de mogelijkheden van de smartphone: de route is te volgen via de iPhone app Ameland Actueel en voor de andere smartphones via de mobiele website www.ameland-actueel.nl Deze website laadt alleen via een smartphone en laat dan hetzelfde zien als de iPhone app.

Via het scannen van QR-codes is nog meer informatie te lezen.

Voor wie een smartphone ontbeert, is er een folder verkrijgbaar in de musea.

‘Agrarisch Ameland’ is het sluitstuk van het project ‘Boeren op Ameland,’ vertelt voorzitter LTO-Noord afdeling Ameland Anne de Jong die in de  voorbereidende werkgroep zitting had. “Het project omvat het boek ‘Boeren op Ameland,’ een website met de gelijknamige titel en met de Amelander boeren in de spotlight, met een blik op het verleden en een inkijkje bij de huidige boeren hoe die open en transparant hun bedrijf laten mee ontwikkelen naar de hedendaagse wensen van de consument. De bedrijven werken samen met een coöperatie aan kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid en maatschappelijke verbondenheid. Kortom toekomstgericht. Deze tentoonstelling maakt ons duidelijk dat we niet kunnen en mogen vergeten waar onze wortels liggen,” zegt De Jong.

Gedeputeerde Schokker opende de expositie door een zwart doek van het paneel te trekken.

“Wij leven van de boer en dat vergeten we wel eens,” placht Schokkers vader, die in de zuivel werkte, te zeggen. De boeren hebben het landschap gecreëerd. Boeren, natuur en economie zijn sterk verbonden geweest en wat de gedeputeerde betreft blijft die verbintenis sterk. Zij gaat deze zomer naar Ameland op vakantie en zal met haar smartphone in de aanslag de Agrarische Route volgen.

>>> lees hier over het boek ‘Boeren op Ameland’

>>> lees hier over de agrarische en andere locaties op de smartphone

>>> bekijk hier de website Boeren op Ameland 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *