Vijf potvissen aangespoeld op Texel

TEXEL – Op het strand van Texel zijn vijf potvissen aangespoeld. In het begin van de avond leefden ze nog.  Ze liggen in de branding en de KNRM hoopt dat de vloed, ongeveer 20.00 uur, op tijd komt. Walvisdeskundigen vrezen het ergste. Twee potvissen zouden al dood zijn.

Op 9 januari spoelden er twee jonge potvissen aan op het Duitse eiland Wangerooge.

Een dier was 13 meter lang en de ander 12 meter. Op Wangerooge spoelden nooit eerder potvissen aan.

Op Helgoland zijn ook twee dieren gestrand, ze zijn al dood.

Potvissen leven in diepe warmere tropische en subtropische wateren. Mannetjes willen nog wel eens naar het noorden trekken, maar het Nederlandse en Duitse deel van de Noordzee is te ondiep voor potvissen.

De kans op overleven is klein. 

Voor de kust van Texel zwemmen meer potvissen.

Laatste bijgewerkte nieuws: De aangespoelde potvissen op Texel zijn dood. Pogingen om de walvissen te redden werden rond middernacht gestaakt.

Draaiboek Walvisstrandingen

Op Texel trad het Protocol walvisstrandingen in werking. Dit protocol is opgesteld na de stranding van de bultrug op Razende Bol bij Texel in 2012. Over de reddingsacties rond die walvis was veel discussie. Het was voor het Ministerie van Economische Zaken, destijds staatssecretaris Sharon Dijksma, reden om een protocol op te stellen waarin acties en verantwoordlijkheden staan genoemd. Volgens het protocol gaat een reddingsactie maximaal door tot 12 uur na de stranding. 

In het Draaiboek Walvisstrandingen staat ook welke professionals in het team zitten dat beslist over de te nemen acties: een dierenarts, wetenschappers en medewerkers van zeezoogdierenopvang, Rijkswaterstaat, bergingsbedrijf, gemeente en politie. Op Texel is op dinsdagavond een soortgelijk team aan het werk gegaan om de situatie te beoordelen.

⇒ lees hier over het Draaiboek Walvisstrandingen

⇒ lees hier over Strandingen van potvissen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *