Vierde faillissementsverslag: Ameland is miljoen kwijt

BALLUM – Bij de afhandeling van het faillissement van Pasana blijkt dat Ameland inderdaad bijna een miljoen kwijt is. De gemeente stond 25 jaar geleden garant voor 1,2 miljoen. De stand op het moment van faillissement was iets minder dan een miljoen.

Het failliete Pasana laat, na verkoop van de verzorgingshuizen aan de nieuwe eigenaren, een schuldenlast van meer dan 9 miljoen achter. Curator Hans Silvius verwacht dat de crediteuren 25 tot 35 procent van hun schulden krijgen uitbetaald. Er hebben zich 291 crediteuren gemeld.

Uit de baten, de verkoop van de gebouwen, worden allereerst de boedelschulden voldaan, die in hoofdzaak bestaan uit salarissen van curatoren en loonbetalingsverplichtingen: UWV en eindejaarsuitkering staan hoog op het lijstje.

Daarna is de Rabobank een van de eersten die zijn geld krijgt. Gemeente Ameland is zijn miljoen vrijwel zeker kwijt. Burgemeester Albert de Hoop naar aanleiding van het vierde faillissementsverslag: "Ameland heeft nog een tegenvordering gesteld. Het kan nog wat langer duren voor er zicht op een oplossing is.”

Net als Ameland stelde, zo'n 30 jaar geleden, gemeente Dantumadiel zich garant, voor een miljoen. Deze gemeente is naar de rechter gestapt om dat geld terug te krijgen. Voor Ameland zit een gang naar de rechter er niet in. Dantumadeel kon dat wel doen omdat die gemeente bij de garantstelling een hypotheekrecht had bedongen.

De burgemeester besluit zijn mededeling tijdens de raadsvergadering van maandag positief: "De gemeente is het bedrag wel verschuldigd, maar hoeft er geen rente over te betalen."

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *