Zerkgroep Ameland moet uitkomst bieden

BALLUM – De Zerkgroep Ameland i.o. gaat aan de slag met de bespreking van de zerken op de kerkhoven van Nes, Ballum en Hollum: welke stenen moeten blijven en zijn van belang voor het complete geschiedenisverhaal van Ameland.

Mag de zerk van Claas Sipkes blijven staan, of die van de Van Heeckerens, of J.F. Visser en zijn vrouw Hieke? Die van O.P. Lap en C.P. Sorgdrager, die van de meester Gerrit uit Ballum (Gerrit Ailjes van Tuinen, de aartsvader van alle Amelander Van Tuinens) en nog meer illustere figuren uit de historie van Ameland? Wat hoort bij het erfgoed van het eiland?

De eerste bijeenkomst staat gepland op 1 december. De gemeente heeft een aantal deskundigen en belangstellenden op het gebied van de Amelander historie uitgenodigd om de lijst te bespreken en een eventuele aanvulling te maken. Pieter Jan Borsch kreeg die uitnodiging en ook Joke Mosterman, die onlangs nog artikelen schreef over grafstenen op Ameland en andere Waddeneilanden. De Ouwe Pôlle zal op die eerste december ook vertegenwoordigd zijn. Op 1 december wordt duidelijk wie er in de Zerkgroep zitting neemt.

Wethouder Oud vindt dat hij helemaal niet omslaat in de materie. Op de website staat immers waar het om gaat, houdt hij vol.

Die informatie is echter niet of nauwelijks te vinden. Het begrip 'Eregalerij', dat plots opdook in het gesprek voor Omrop Fryslân radio, is gevonden. Het staat inderdaad op de website van de gemeente. Het wordt genoemd in een collegebesluit dat op 29 september is genomen. Verder is ook in dat schrijven niet veel meer informatie over de precieze bedoelingen te vinden. In die besluitenlijst staat:

1. De Lijst Waardevolle Grafzerken Begraafplaatsen Gemeente Ameland vaststellen.

2. ‘Eregalerijen’ oprichten op de gemeentelijke begraafplaatsen van de gemeente Ameland voor het plaatsen van waardevolle grafzerken.

3. Grafzerken die niet op een graf of in de eregalerij geplaatst zijn van de algemene begraafplaatsen verwijderen.

De rapportage van de Zerkgroep zal uitkomst moeten bieden. Uiteindelijk besluit het college.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *