Vertelgroep Ameland Vertel!

HOLLUM – Ameland heeft sinds kort een vertelgroep onder de naam Ameland Vertel! De vertellers op Ameland, traden voor het eerst op tijdens Expeditie Ameland in mei, in het jaar dat Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat is. Ze hadden een speciale training van een professionele verteller ontvangen en gingen met die bagage voor het eerst aan de slag. Uit die groep vertellers is Ameland Vertel! ontstaan. Zij hebben inmiddels al in verschillende samenstelling op diverse plekken hun verhaal mogen doen: in De Stelp, in Nes tijdens Horizontoer en in De Toel voor de soos. Op het programma staat nog een keer een optreden in De Stelp en een vertelsessie bij de meervalkwekerij voor gasten van de Zonnebloem.

Feuerspuren

In november gaat een afvaardiging van de vertelgroep naar Bremen, naar het internationale vertelfestival Feuerspuren, dat in de wijk Gröpelingen op 3 en 4 november plaatsvindt. Daar vertellen Selma, Peter, Dimphy, Tzeitl, Joke en Jeanet over de bijzondere wijze waarop een droom om te wonen op Ameland werkelijkheid werd, een eilanddroom, een vissersvrouw van Ameland, een walvis die Hidde Kat in de ogen keek, overleven op Spitsbergen, de Aurora waar opa Mosterman op gevaren had en over het verhaal van Jantje Jans, de vrouw van Hidde Kat.

Inspiratie

Intussen laten de vertellers zich inspireren door de vertellers die in het programma Zomer vol Verhalen op Ameland verteld hebben en nog gaan vertellen. Woensdag 22 augustus vertelt Julia Klein, de oprichtster van Feuerspuren, in Museum Sorgdrager. Het is de laatste verteller in een serie van zes.

Nieuwe verhalen

De verhalen die de vertellers in het hoofd hebben blijven beschikbaar. Inmiddels worden daar al nieuwe verhalen aan toegevoegd. In januari 2019 wordt er verder gewerkt aan de nieuwe geschiedenissen. De verhalen duren doorgaans een kwartier tot een half uur lang.

Zeemeermin

Ameland Vertel! is te herkennen aan de foto met de zeemeermin en het drijvende eiland Ameland. De fantasiefiguur van de zeemeermin met de glazen bol in de hand ziet zichzelf, de wereld én de hele fantasiewereld, met het drijvende eiland Ameland in de verte als grote inspiratiebron. In de foto zit een heel verhaal verscholen, het beginverhaal van een vertelgroep.

Ameland Vertel!

Hou de Facebook pagina Ameland Vertel in de gaten voor de evenementen van de vertellers. Alle kans dat Ameland Vertel! tijdens de Kunstmaand nog een vertelevenement inlast. Interesse gewekt? Kijk hier.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *