Verkiezingsdebat 1 maart 2014 – 4 –

NES – Alle lijsttrekkers traden aan in De Toel voor het verkiezingsdebat aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Debatleider was Wouke van Scherrenburg. Er werd gedebatteerd naar aanleiding van een aantal stellingen die de politieke fracties zelf hadden mee voorbereid. Dit is het laatste deel uit de serie.

Mogen de vakantieparken bouwen wat ze willen?

André Tuil (VVD) De gemeente moet de fysieke grenzen aangeven. Daarbinnen bepalen de vakantieparkondernemers wat ze bouwen. Het moet niet helemaal vrijgegeven worden, want dat geeft wildgroei. Ondernemers hoeven niet zo gewantrouwd te worden. Zij voelen de markt goed aan en het is de ondernemer die de investeringen moet doen.

Nico Oud (CDA) We moeten een breed aanbod aan accommodaties houden, van goedkope, kampeerboerderijen naar luxe, daarom is regulering van de vakantieparken een taak van de gemeente. [Wouke van Scherrenburg: “Dus niet alleen voor de Happy Few.”] We staan open voor plannen van ondernemers, zoals bijvoorbeeld bij de zwembadkoepels in Nes, maar we vinden ook dat er alleen gebouwd mag worden waar het terrein ervoor is aangewezen. De gemeente moet vinger aan de pols houden. [Wouke van Scherrenburg: “Vrijheid, blijheid gaat dus te ver.”]

Irma Marinus (PvdA) De gemeente moet vinger aan de pols houden, zegt ook Marinus. Als de inrichting van vakantieparken wordt losgelaten dan haal je de variatie in accommodaties eruit. In reactie op Albert Huizeling: Een B&B in huurwoningen mag niet volgens de huurwet.

Albert Huizeling (CAO partij) We moeten ons niet alleen richten op dure appartementen. Iedereen moet hier kunnen komen. Kunnen we niet regelen dat er ook in huurwoningen een B&B kan worden gevestigd?

Will Bakema (A’82) Vorig jaar is een voorstel aangenomen die particulieren meer mogelijkheden biedt. Wat de parken betreft moeten ze zich aan bestemmingsplannen houden. Het plan rondom de oude zwembadkoepels is een goed plan.

Piet IJnsen (ABA) De vakantieparken moeten ruimte hebben voor nieuwe ontwikkelingen. Er moeten accommodaties blijven voor alle beurzen, zowel smal als dik. Het beleid voor particuliere  verhuurders is verruimd. Dat is mooi.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *