Verkeersveiligheid voor plezier

BALLUM – Het was een gevaarlijke toestand, in de afgelopen winterse week. Het fietspad was vol gesneeuwd en toch vonden sommigen dat ze moesten kunnen fietsen. Waar er op het fietspad niet vooruit te komen was, week men uit naar de rijbaan van de Verbindingsweg of Ridderweg. Dat was wat er veelvuldig gebeurde, vorige week. Fietsers gebruikten niet hun verstand, trokken geen wandelschoenen aan en pakten de slee, maar haalden halsbrekende toeren uit omdat ze vonden dat ze moesten kunnen fietsen.

Verkeersveiligheid

“Is het ook verstandig om met deze weersomstandigheden hierbij aandacht te schenken aan de verkeersveiligheid?” Het was Jeroen Leijstra van Algemeen Belang Ameland die de vraag aan het college stelde tijdens de raadscommissievergadering van maandagavond. ABA had er vragen over gekregen dat er nogal wat fietsers op de rijbaan hadden gefietst. Dit wordt niet aangegeven middels een verkeersbord, stelt Leijstra.

Arrensleewedstrijd

Burgemeester Albert de Hoop schetst de situatie van vorige week. Er viel sneeuw en het begon te kriebelen bij de arrensleecommissie. De gemeente heeft strooibeleid en houdt daarbij rekening met een eventuele arrensleewedstrijd op het vliegveld in Ballum. De sleeën moeten in Ballum kunnen komen en daartoe kan de gemeente besluiten de fietspaden niet te schuiven en strooien. Dat wordt dan de weg van en naar het wedstrijdterrein en dat was precies wat de gemeente vorige week had gepland.

Voorjaarsvakantie

Maar het was voorjaarsvakantie en er waren veel mensen op het eiland. De politie plukte menig fietser van de Verbindingsweg. Er ontstonden gevaarlijke situaties en op het gemeentehuis was opnieuw beraad. Daar werd besloten om uit het oogpunt van de veiligheid de fietspaden toch schoon te maken. Het was een tegenslag voor de arrensleecommissie, maar uiteindelijk bleek dat door gebrek aan sneeuw op het vliegveld de wedstrijd toch niet door had kunnen gaan. De arrensleewedstrijd van zaterdag 3 maart werd afgeblazen. “Verkeersveiligheid gaat voor plezier,” beargumenteert burgemeester De Hoop het besluit om de fietspaden toch te gaan sneeuwschuiven.

Verkeersbord?

En een waarschuwend verkeersbord? Dat is niet nodig, want de wet voorziet al in de regels voor de fietsers. Het is eenieder namelijk verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd. Bij zoveel sneeuw zijn er andere opties: wandelen of de bus pakken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *