Verhaal 100 – Juf Jessie

HOLLUM – Het eiland barst van de verhalen. Wij verzamelen ze hier voor u. Anekdotes, reisverhalen, geschiedenissen, sprookjes: als het maar een link heeft met Ameland. De link kan het onderwerp zijn of de auteur.

Via deze link komt u bij alle verhalen.

Hieronder het verhaal van Lia Hoekstra, het honderdste verhaal van de verzameling.

Juf Jessie

Ze ligt begraven op de begraafplaats bij de grote kerk in Hollum. Haar grafsteen is een schilderspalet. De tekst is prachtig: ‘Je schildert, je schrijft, je vindt een weg naar de weg zonder einde. Hier rust

Jess Appelman’

Juf Jessie was kleuterjuf op de Openbare Lagere School in Hollum, begin jaren vijftig van de vorige eeuw.

De oude school van toen heeft plaats gemaakt voor een modern gebouw in de Schoolstraat. Deze beelden van vroeger zullen door velen worden herinnerd:

Een lange gang. Hoge ramen in de scheidingswand met de klaslokalen. Onder deze ramen kapstokjes vol jassen. En op de grond klompen in soorten en maten. Aan het eind van de gang het gymnastieklokaal. Om precies negen uur luidt meester De Bruin de bel. Kinderen staan gedisciplineerd in de rij en gaan per klas naar binnen. Juffen en meesters beginnen aan hun dagtaak. Juf Jessie op de kleuterschool, meester De Bruin, juf Hofker en later meester Langeraar, meester Van der Veen, meester Melisie en meester Hoeve op de lagere school. De lessen worden klassikaal gegeven. Meester of juf is de autoriteit. Zij zijn ook de verhalenvertellers, waarnaar geboeid wordt geluisterd. Geen weekopening of kringgesprek, maar je vinger opsteken om iets te vragen. Meester of juf zit aan een lessenaar voor in de klas, onder het bord. De kinderen zitten, met hun gezicht naar het bord, in hoge houten schoolbankjes. Schrijven wordt geleerd met een kroontjespen, in het tafelblad verzonken zit een inktpotje, de kroontjespen wordt afgeveegd aan een inktlap.

Nuttige handwerken heet het vak dat anders verloopt dan de andere lessen. Hier klinkt wel gezellig geroezemoes. Juffrouw De Wind, een rijzige statige dame uit het dorp, heeft een zesjarenplan bedacht om aan de meisjes de basistechnieken van het handwerken te leren. Bij het klimmen der jaren stijgt de moeilijkheidsgraad. In de eerste klas wordt begonnen met een inktlap. Met rode wangen worden de mooiste lapjes bij elkaar gezocht, waarvan rondjes of vierkantjes worden geknipt. Zoveel mogelijk lapjes worden met een knoop in het midden aan elkaar gezet en klaar is de inktlap. De grote vlekken die ontstaan na het afvegen van de kroontjespen maken hem nog mooier! Na dit nuttige product volgen er nog vele. Er wordt gebreid, gehaakt en geborduurd, met als trotse resultaat heel veel prachtige maaksels. Geen nuttige handwerken voor de jongens, een duidelijk beeld van die jaren. Zij leren figuurzagen en timmeren nestkastjes.

Hoeveel leuker zou het zijn geweest als ook de meisjes een nestkastje hadden getimmerd en de jongens een inktlap hadden gemaakt? Tijden veranderen. Creatieve vorming voor alle leerlingen staat waarschijnlijk op het lesrooster van de basisschool van nu.

De eerste schooljaren bij juf Jessie en de lessen in nuttige handwerken van juffrouw De Wind zullen zeker een basis gelegd hebben in menig Hollumer kinderleven. Of ze het zich toen bewust waren? Het blijft een mooie gedachte..

© Lia Hoekstra

Augustus 2012

Wie zijn de Hofleverancertjes van 1951? Reacties graag naar info@persbureau-ameland.nl

1.

2.

3.

4.

5. Trijntje Blink

6. Karla Zandstra

7. Jacoba Borsch

8. Greetje de Jong

9. Cor de Jong (van Hannes en Janke)

10.

11. Coby Wijnberg

12. Coby Lublink

13. Lia Hoekstra

14. Tineke Boersma

15. Johannes Tromp

16. Juf Jessie

17. Jur de Vries

18.

19.

20.

21.

22.

23. Auke Lublink

24. Annie Bakker

25. Ina IJnsen

26. Gerda Bakker ?

27. Janine Boer

28. Dora Roep

29. Truus Neij ?

30.

31.

32. André Lublink

33. Pietje Visser ?

34.

Nummer nog niet bekend, maar wie wel in deze klas zou hebben kunnen zitten: Douwe de Boer, Cor de Boer (van Cor en Siets), Sietske Faber, Gijsbert de Jong, Hannie IJnsen, Jacob de Vries, Cees de Vries, Mattie de Vries, Jan de Vries (van Germen en Jansje), Jan Wijnberg (van Jan en Ida), Cor van der Laag, Simon Roep, Gerda Bakker.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *