Veldmeting groene strand Ameland

BALLUM – Op het groene strand, tussen Ballum en Hollum, staan diverse vreemde objecten die op het eerste oog kunstwerken van de Kunstmaand lijken. Het zijn echter geen beelden op locatie maar het is meetapparatuur van de Wageningen Universiteit. Mink Zijlstra en Michel Riksen onderzoeken de winderosie ontwikkeling in het duingebieden. Het vormt een onderdeel van een groter project naar winderosie in duingebieden van heel Nederland.
De onderzoekers willen een model ontwikkelen dat het effect van zandsuppletie en klimaatverandering op de vorming van duinen en de biodiversiteit en kustveiligheid beter kan voorspellen. Een team van onderzoekers van Wageningen Universiteit onder leiding van Zijlstra en Riksen verricht de metingen.
De meetapparatuur bestaat uit een weerstation om de windsnelheid, windrichting, temperatuur en neerslag te meten. Op het strand staan zogenaamde saltifoons die meten wanneer er zandkorrels met de wind worden meegevoerd. Hierdoor kan bepaald worden onder welke omstandigheden het meeste zand opstuift.
Bovendien staan er driehoekige objecten. Dit zijn sedimentontvangers die meten hoeveel zand er naar de duinen wordt verplaatst.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *