Van Kwak tot Pasta is uit

HOLLUM – Laten we gezamenlijk iets doen. Dat was het uitgangspunt voor de vrouwen die lid zijn van de Bond van Plattelandsvrouwen, vrouwen van nu in Friesland, afdeling Ameland. Die samenwerking heeft een boekje opgeleverd met recepten, verhaaltjes, gedichtjes en raadsels. “Van Kwak tot pasta, koken op Ameland, toen en nu”. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, was het boekje klaar. Op 9 maart is het door Else Koster, vice-voorzitter van de plattelandsvrouwen op het eiland, officieel overhandigd aan Paul Verhoeven, de burgemeester van Ameland.

Het woord Kwak trekt een reservoir aan beelden open. Kwak met stroop en stroop met kaantjes. Kwak, dat zo lekker aan de opscheplepel blijft plakken. Hoe lang is het geleden dat ik dat heb gegeten? Vijfendertig, veertig jaar. Wij aten het thuis met enige regelmaat. Nog hoor ik Pappe een brul geven toen hij z’n borst verbrande aan de hete kwak. Moeke kwakte de kwak met geweld in het bord. Het moest toch van de lepel. Kwak heet niet voor niets kwak. Kwak plakt en houdt warmte goed vast. Die ene keer kwam het hete eten niet op het bord maar in het openstaande overhemd van Pappe terecht.

De leden van de Plattelandsvrouwen hebben recepten gesprokkeld. Veel Amelander recepten heeft het niet opgeleverd. Ze zijn niet te vinden, zijn niet typisch Amelands en de generatie die hier kennis van heeft is er niet meer. Eigenlijk komt het boekje twintig jaar te laat. Maar het blijft een inspirerend boekje en een initiatief dat navolging verdient. Er is vast meer lekkers te vinden waarbij er een culinaire link naar eiland en zee ligt, te beginnen bij Stormsoep die op de Willem Barends werd gegeten.

De burgemeester heeft er wel zin in. Hij wil wel koken voor het gezin, op zaterdag. Verhoeven heeft ook trek in een mannen kookclubje. Het lijkt hem geweldig om met een aantal mannen te kokkerellen en te eten. Maar mosselen zullen wat hem betreft niet op tafel komen. Als Katholiek van huis uit, is het voor hem geen vrijdagvisdag. Zijn moeder hield niet van vis, hij houdt niet van vis. “Bij ons thuis stond er op vrijdag een gekookt eitje op tafel”.

Van Kwak tot pasta is voor € 7,50 te koop bij een drietal Plattelandsvrouwen. In Nes bij Else Koster, in Ballum bij Augusta Jepma en in Hollum bij Jo Lodewijks. De eerste oplage bestaat uit vierhonderd exemplaren en het ziet er naar uit dat een herdruk onvermijdelijk is.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *