Ulbe Visser en co

De Vliegende Amelanders
Een groep van zeven Hollumers deed zondag 21 mei mee aan de eerste Nederlandse Redbull Flugtag. Ze reisden daarvoor af naar Rotterdam.
Veertig teams van maximaal vijf personen strijden om de titel, eeuwige roem en de mooie prijzen. Het is de kunst om een vliegend object te creëren dat optimaal gebruik kan maken van de wind, de thermiek en de zwaartekracht. De start vindt plaats op een zes meter hoog lanceerplatform met een lengte van dertig meter. De Maas is de landingsbaan. Het team duwt het vliegtuig met daarin de piloot en eventueel enkele teamleden van het platform af; de kwaliteit van het vliegtuig en de piloot doen de rest. Het gaat om het punt waar jouw vliegobject voor het eerst de Maas raakt. Het wereldwijde record ligt op 60 meter.
Ulbe Visser, Vincent de Boer, Richard Bunicich, Erik Dekker, Peter de Boer en Eduard Barf vormen het team de vliegende Amelanders. Ze hebben het wereldrecord niet verbroken en kwamen enkele meters voor het platform in het water terecht. Ulbe stond in een waadpak op het lanceerplatform. Voor de show stelde hij Theo IJnsen voor en hij peilde de diepte van het water. “Ik weet zo wel dat het diep genoeg is”, zegt Ulbe vooraf. Eduard Barf is de piloot van de Vliegende Amelanders. Hun vliegtuig ziet er uit als de Van Rietschoten, de oude overnaadse reddingboot van het type dat door de paarden naar zee wordt getrokken.
“We zijn geschrokken van de kwaliteit van onze tegenstanders. Daar zitten technische studenten bij die duur materiaal hebben gebruikt”, zegt Visser. De Amelanders rekenden niet op een eerste plaats. Wel op succes.
Zes weken lang werkte de groep aan het vliegtuigbootje. Twee tot drie avonden per week. De vleugels met een spanwijdte van bijna 8 meter hebben flappen die kunnen bewegen. “We zijn uitverkoren op basis van ons ontwerp en het verhaaltje over de lancering van de reddingboot”, vertelt Ulbe verder. Ze doen het voor de lol en voor een paar seconden televisieroem.
Geen prijs voor Vliegende Amelanders
Rotterdam – De Vliegende Amelanders vlogen slechts enkele meters op de Red Bull Flugtag in Rotterdam. De Amelander ploeg vloog niet in de prijzen. Maanden aan voorbereiding belandden binnen enkele seconden met een plons in het water, Ulbe Visser als peilman Theo IJnsen voorop.
21 mei 2006
Geen prijs voor Vliegende Amelanders
Rotterdam – De Vliegende Amelanders vlogen slechts enkele meters op de Red Bull Flugtag in Rotterdam. De Amelander ploeg vloog niet in de prijzen. Maanden aan voorbereiding belandden binnen enkele seconden met een plons in het water, Ulbe Visser als peilman Theo IJnsen voorop. Zie ook het nieuws van 20 mei jl.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *