Twee slurven boven Ameland

HOLLUM – Vanmiddag ontwikkelden zich boven Ameland twee windhozen. De slurven zijn vanaf de golfbaan gespot en op de kiek gezet. Met veel beweging in de lucht nam de ene slurf in afmeting af en groeide de tweede en omgekeerd. Waarschijnlijk ontwikkelden de hozen boven de Waddenzee.

Waterhozen, trechters die tot aan het water reiken, komen vooral in de tweede helft van de zomer en het najaar voor, wanneer het relatief warme zeewater de vorming van buien bevordert. Die buien ontstaan vooral in koude uit de poolstreken afkomstige lucht waarbij grote temperatuurverschillen optreden tussen het zeewater en de lucht daarboven.

Tjeerd van der Weg zat bij de visvijver van Klein Vaarwater, toen de waterhoos overkwam.  "Al vissende kon ik de 'loop' van de hoos goed volgen en vastleggen. Fascinerend om te zien hoe de hoos vanaf de Waddenzee in noord-oostelijke richting trok."

Vanaf de veerboot was te zien dat de windhoos zich inderdaad ontwikkelde tot een waterhoos. Wie heeft hier een foto van?

>>> klik op de foto voor een vergroting

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *