Groei aantal zeehonden dankzij Lenie

PIETERBUREN – Zeehondencrèche Lenie 't Hart voerde deze zomer weer een tweetal telvluchten uit boven de Nederlandse Waddenzee. De crèche constateert dat – ondanks klimaatverandering, vervuiling, verstoring en toename van ziekte – de populatie zeehonden zich weet te versterken. In totaal zijn dit jaar 5600 zeehonden geteld, waarvan het grootste deel gewone zeehonden zijn en een klein deel grijze zeehonden. De groei ten opzichte van vorig jaar is ongeveer 800; het aantal in de crèche opgevangen en weer vrijgelaten zeehonden in die periode bedroeg ruim 400. Ter vergelijking: in omringende landen als Engeland en Schotland gaat het juist steeds slechter met de zeehond. Daar daalt de populatie van met name de gewone zeehonden in rap tempo.

De telling is uitgevoerd met een vliegtuig dat bij laag water van Den Helder naar de Dollard, zigzag boven de zandbanken vliegt. De zeehonden zijn met een highspeed High Definition videocamera gefilmd, waardoor de beelden nauwkeurig bestudeerd konden worden. Ook is het aantal pasgeboren zeehonden geteld. In juni, tijdens het geboorteseizoen, werden 850 zeehondenbaby’s waargenomen. Inmiddels heeft de crèche daarvan alweer 125 huilers (zeehondenbaby’s die hun moeder kwijt zijn) opgevangen. Inmiddels zijn ook al de eerste longwormpatiënten naar de crèche gebracht. De dramatische stijging van het aantal zeehonden dat door een slecht functionerend immuunsysteem niet over deze “eerstejaars parasietenaanval” heen groeit (en zonder hulp niet overleeft) is zorgwekkend.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *