Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Twee Amelanders zaten aan Waddendiner
DEN HAAG – Twee Amelanders zaten aan het Waddendiner, dat dinsdagavond voor de eerste keer in Den Haag werd gehouden. Het zouden er drie gewest zijn, als niet Richard Kiewiet (ledenraad Waddenvereniging) een ongeluk met z’n fiets zou hebben gekregen en met gebroken pols en gekneusde ribben thuis in Buren moest achterblijven. Klaas Nagtegaal, namens de Amelander Veerdienst, en Sjon de Haan, als coördinator Werelderfgoed Waddenzee, waren twee van de 140 gasten.
Aan het Waddendiner in Nieuwspoort zaten politici, bestuurders, lobbyisten en andere betrokkenen uit de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen aan. Het was om de Wadden onder de aandacht te brengen en houden en het was ook om te vieren dat tien jaar geleden de Waddenzee de erkenning van Unesco-werelderfgoed kreeg. Er werd van een vijfgangenmenu gepeuzeld, met veel streekproducten van de Wadden. Arno Brok, commissaris van de Koning van Fryslân, was de gastheer. Het Waddendiner was op de vooravond van het Waddendebat in de Tweede Kamer, waar de Waddenautoriteit besproken werd, die een einde moet maken aan de bestuurlijke spaghetti in het gebied.
“Niet alleen een grijze bak water”
Coördinator Sjon de Haan ziet het Waddendiner als een prima netwerkbijeenkomst. Het heeft nut om de Waddenzee in Den Haag onder de aandacht te brengen en in beeld te houden. De Waddenzee is voor veel bestuurders toch ver weg, merkt hij. Echte afspraken werden er niet gemaakt, het was een informeel samenzijn. De Haan vond het mooi dat er werd gegeten van Waddenproducten. Dat was lekker en ook nuttig en het laat zien wat het Waddengebied te bieden heeft. “De Waddenzee is niet alleen een grijze bak water.”
Amelander Veerdienst
Klaas Nagtegaal vond de bijeenkomst interessant en heel gezellig. In de informele contacten die hij met zijn tafelgenoten had bracht hij de Amelander Veerdienst onder de aandacht. Het was nuttig dat hij er was, want zo’n eigen veerdienst roept bij velen herinneringen op aan de concurrentiestrijd zoals die op Terschelling is gevoerd tussen partij Doeksen en partij EVT. Zo’n strijd willen de initiatiefnemers van de Amelander Veerdienst juist niet en dat heeft hij hier en daar goed duidelijk kunnen maken. “Het was goed om op dat niveau je verhaal eens te doen.” Ook sprak hij met de mannen van Holwerd aan Zee, die ook in Nieuwspoort waren. Net als de Amelander Veerdienst begon Holwerd aan Zee met een gedachte, die een droom werd en toen een plan. In de loop van de tijd wordt Holwerd aan Zee steeds concreter en zelfs haalbaar geacht.
Of het plan van de Amelander Veerdienst een dergelijke ontwikkeling door gaat maken valt nog te bezien. Over enkele weken is er vast weer nieuws te melden, voorspelt Nagtegaal.