Tropische hitte, gevolgd door onweer

WAGENINGEN – In De Bilt is het op 5 juni nog nooit warmer geworden dan 30,8 graden. Vandaag komen we daar heel dichtbij. Of we dit record (uit 1950) gaan verbreken is nog maar de vraag. Een top drie plek zit er echter zeer waarschijnlijk wel in. De tropische hitte wordt later vandaag wel verdreven door een paar pittige onweersbuien.

Erg warme lucht vanuit Zuid-Europa arriveert vandaag volgens MeteoGroup in ons land en met volop zonneschijn gaat de temperatuur dan ook pijlsnel omhoog. Op veel plaatsen in het binnenland wordt de tropische grens van 30 graden gehaald of overschreden, in Brabant en Limburg vanmiddag lokaal 33 graden, en aan de kust wordt het een zomerse 25 graden. In die warme lucht ontwikkelen zich tegen het einde van de middag, als eerste in Zeeland, een paar regen- en onweersbuien en deze trekken gedurende de avond en nacht verder het land in. Plaatselijk pakken de buien stevig uit, met naast onweer ook hagel en (zware) windstoten tot lokaal 90 kilometer per uur.

De tropische hitte houdt slechts 1 dag aan. Zaterdag en zondag is het met gemiddeld 20 graden alweer een stuk minder warm, maar het blijft voorlopig zonnig en droog.

Piet Paulusma noemt de temperaturen van het noorden van het land: “Het wordt even flink warm. Zo kunnen de temperaturen in het noorden vrijdag oplopen naar 25 of 26 graden.”

Bron: MeteoGroup, Piets Weer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *