Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Torentje terug op de Clemenskerk
NES – Tot vanochtend 07.00 uur was het nog even spannend op Ameland. In verband met de voorspelde harde wind op het eiland was het afwachten of het veilig genoeg was om de geplande activiteit plaats te laten vinden. Om 07.00 was de kogel dan toch echt door de kerk.
Rond 10.00 uur stond het grasveld tegenover de kerk vol met publiek waaronder de schoolkinderen van de Kardinaal de Jong School. Met een officieel startsein door een van de schoolkinderen werd de toren met behulp van lieren begeleid naar het gat in het dak. Ondanks de harde windstoten bereikte de toren binnen enkele minuten zijn oorspronkelijke plek. Na een luid applaus van ruim 300 toeschouwers heeft Ameland zijn vertrouwde skyline weer terug en kan Friso met een gerust hart verder bouwen aan de wederopbouw van de kerk.
In opdracht van Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Friesland realiseert Friso Bouwgroep de restauratie van de Sint Clemenskerk. In februari 2013 verwoestte een brand de historische St. Clemenskerk van Nes op Ameland. De restanten van de kerk bleven ruim een jaar onaangeroerd. In oktober 2015 startte Friso met de intensieve herbouwklus.
Aanbreng nieuw dak en toren
Naast het herstel van het metselwerk en de complete herinrichting van de kerk, vormen de aanbreng van het nieuwe dak en de vieringtoren het grootste en meest uitdagende deel van dit bouwproject. De dakelementen zijn bij Friso in eigen huis geprefabriceerd en daarna naar het eiland getransporteerd.
Om de prefab dakelementen te kunnen plaatsen is er een tijdelijke steigerconstructie opgebouwd. Op deze steigerconstructie is de gehele kap in segmenten gemonteerd en daarna op de kerk geplaatst. “De uitdaging van deze restauratieklus zat hem vooral in de dakconstructie. Een enorm precies werk, omdat alles exact moet passen. En natuurlijk ook spectaculair om die grote dakelementen in één keer de lucht in te hijsen”, vertelt projectleider Jelmer Boersma van Friso Restauratie. “Datzelfde kunstje hebben we vandaag (dinsdag 29 maart) met het dak van het koor, opnieuw gedaan. De toren is eerst, net als de dakelementen, naast de kerk in elkaar gezet, waarna ook de leien erop zijn geplaatst. De gehele toren is vanochtend in één keer op de kerk geplaatst, kortom een spectaculaire maar zeker ook bijzondere restauratieklus”.
Binnenkant wordt gemoderniseerd
Naast het plaatsen van nieuwe elementen kan er ook een groot gedeelte van de kerk hersteld worden. Omdat het complete casco tijdens de brand overeind is gebleven wordt de kerk letterlijk ‘aan alle kanten’ gestut. Het metselwerk wordt gerestaureerd en er worden nieuwe profielstenen geplaatst. Zo worden de muren geschikt gemaakt voor dubbele beglazing. De binnenkant van de kerk wordt gemoderniseerd. Er komt een nieuwe natuurstenen vloer, isolatie en nieuwe wandafwerking. De kerk blijft als kerk in gebruik, maar zal daarnaast ook gehuurd kunnen worden. De verwachting is dat de kerk in de loop van 2016 weer in gebruik kan worden genomen.
Zo authentiek mogelijk bouwen
De kerk, een ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers, is gebouwd in 1878. Door de brand is het grootste deel van de kerk verwoest, maar er zijn voldoende monumentale resten om het monument in ere te herstellen. Het oorspronkelijke ontwerp wordt dan ook zo authentiek mogelijk weer opgebouwd.
⇒ bekijk hier meer foto's van de hijsklus
⇒ lees hier meer over de brand, de Clemenskerk en de andere kerken op Ameland