Torentje komt terug op de Clemenskerk

NES – Dinsdag 29 maart wordt de toren op de Clemenskerk geplaatst via een spectaculaire hijsklus. Friso Bouwgroep voert het sterke staaltje uit.

Naast het herstel van het metselwerk en de complete herinrichting van de kerk, vormen de aanbreng van het nieuwe dak en de vieringtoren het grootste en meest uitdagende deel van dit bouwproject. De dakelementen worden bij Friso in eigen huis geprefabriceerd en daarna naar het eiland getransporteerd. Om de prefab dakelementen te  kunnen plaatsen is er een tijdelijke steigerconstructie opgebouwd. Op deze steigerconstructie is de gehele kap in segmenten gemonteerd en daarna op de kerk geplaatst. “De uitdaging van deze restauratieklus zat hem vooral in de dakconstructie. Een enorm precies werk, omdat alles exact moet passen. En natuurlijk ook spectaculair om die grote dakelementen in één keer de lucht in te hijsen”,  zegt projectleider Jelmer Boersma van Friso Restauratie. “Datzelfde kunstje doen we dinsdag 29 maart met het dak van het koor, ook wel de viering toren genoemd. De toren is eerst, net als de dakelementen, naast de kerk in elkaar gezet, waarna ook de leien erop zijn geplaatst. De gehele toren wordt dinsdag in één keer op de kerk geplaatst, kortom een spectaculaire maar zeker ook bijzondere restauratieklus”.

Binnenkant wordt gemoderniseerd

Naast het plaatsen van nieuwe elementen kan er ook een groot gedeelte van de kerk hersteld worden. Omdat het complete casco tijdens de brand overeind is gebleven wordt de kerk letterlijk ‘aan alle kanten’ gestut. Het metselwerk wordt gerestaureerd en er worden nieuwe profielstenen geplaatst. Zo worden de muren geschikt gemaakt voor dubbele beglazing. De binnenkant van de kerk wordt gemoderniseerd. Er komt een nieuwe natuurstenen vloer, isolatie en nieuwe wandafwerking. De kerk blijft als kerk in gebruik, maar zal daarnaast ook gehuurd kunnen worden. De verwachting is dat de kerk in de loop van 2016 weer in gebruik kan worden genomen.

Zo authentiek mogelijk bouwen

De kerk, een ontwerp van de beroemde architect Cuypers, is gebouwd in 1878. Door de brand op 5 februari 2013 is het grootste deel van de kerk verwoest, maar er zijn voldoende monumentale resten om het monument in ere te herstellen. Het oorspronkelijke ontwerp wordt dan ook zo authentiek mogelijk weer opgebouwd.

Friso Bouwgroep realiseert in opdracht van Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Friesland de restauratie van de Sint Clemenskerk. De restanten van de kerk bleven ruim een jaar onaangeroerd. In oktober 2015 startte Friso met de intensieve herbouwklus.

⇒ lees hier meer over de brand, de Clemenskerk en de andere kerken op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *