Paardenreddingbootdemonstratie afgelast

HOLLUM – Het is altijd weer een spectaculair gezicht, de demonstratie van de Amelander paardenreddingboot in Hollum. Voor morgen stond hij op de agenda, maar die lancering gaat niet door wegens ziekte van drie paarden. Ze hebben een virus onder de leden.

De paardenreddingboot wordt door tien paarden naar het Suudwest getrokken en door acht in zee gelanceerd. Dat span kan geen drie paardenkrachten missen, zodat de lancering moet worden afgelast.

De eerstvolgende demonstratie is op 3 mei 2016

Schitterend en blinkend

De reddingboot Abraham Fock ziet er juist weer schitterend en blinkend uit. In het winterseizoen hebben de boot en de wagen een beste schoonmaak- en verfbeurt gehad.

Ook de sielen en evenaars, waarmee de paarden de wagen kunnen trekken, zijn onder handen genomen. Daar heeft wagenmaker Alex Verweij uit Houten zijn vakkundigheid op botgevierd. De oude sielen waren loodzwaar en door een uitgekiend ontwerp heeft de wagenmaker een nieuw stel gemaakt dat functioneel en sterk is, zonder dat de voermannen er hun rug op breken. Voor deze wagenmakersklus kreeg Stichting Paardenreddingboot subsidie van Plattelandsprojecten. Daarvan konden nieuwe sielen, evenaars worden gemaakt en het touwwerk worden vervangen.

De blinkende reddingboot is bij het Maritiem Museum aan de Oranjeweg van Hollum te zien.

Nobeltje

Voor zover Joop de Jong, directeur van de Stichting Amelander Musea, zich kan herinneren is de demonstratie jaren geleden twee keer eerder afgelast. Eén keer in december, vanwege de ijzel op de dijk. De Jong voorzag toen samen met Roel Cazemier, burgemeester van 1994 tot 2000, de teleurgestelde gasten van een Nobeltje. De Jong: "Niet lang daarna hebben we tijdens een zomeravond met zeer heftige onweer besloten dat het niet verantwoordelijk was een grote groep mensen op het strand bijeen te brengen." Het risico op blikseminslag was te groot. Ook toen ging de demonstratie dus niet door. Het probleem van reddingbootpaarden met een virus is nog niet eerder voorgekomen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *